Herceg Novi: Priznanja za Planinarski klub Subra

Nagrade su im uručene u okviru „Planinskog festivala Kolašin 2017“, organizovanog od 02. do 04. juna povodom obilježavanja 66 godina postojanja Planinarskog saveza Crne Gore
437 pregleda 0 komentar(a)
PK Subra, Foto: Slavica Kosić
PK Subra, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.06.2017. 20:17h

Planinarski klub (PK) Subra i njegovi članovi Nikola Brajović i Željko Starčević, dobitnici su Povelje, Srebrne značke odnosno Plakete za izuzetan doprinos razvoju planinarstva.

Nagrade su im uručene u okviru „Planinskog festivala Kolašin 2017“, organizovanog od 02. do 04. juna povodom obilježavanja 66 godina postojanja Planinarskog saveza Crne Gore.

Brajović je poznat vrstni poznavalac Orjena, ali i brojnih ostalih planina regije, neumorni organizator uspona, vodič i odlični animator, kao i vrijedni član brojnih spasilačkih akcija.

Starčević je osoba zaslužna za pretvaranje Orjena u planinsku destinaciju sa najuređenijim stazama u regionu, markacijski instruktor PSCG koji svoje znanje već decenijama prenosi na mlađe, autor brojnih vodiča i mapa koji popularišu posjetu Orjenu i hercegnovskom zaleđu uopšte.

Planinarski klub „Subra“ je najstariji , još uvijek aktivni planinarski klub u Crnoj Gori, sa tradicijom dugom 85 godina i brojnim planinarskim i skijaškim uspjesima. Skijanje je dobilo novi savez, a planinarenje je početkom 90-ih dobilo snažan uzlet koji je kulminirao osvajanjem Mon Blana 2000. godine. Takođe, „Subra“ ima višedecenijsko iskustvo u alpinizmu i speleologiji, a od početka dvijehiljaditih i u kanjoningu, gdje je 2002. godine izvela prvi prolazak cjelokupnog kanjona rijeke Škurde u kotorskom zaleđu. Klub gazduje sa dva planinarska doma na Orjenu, kao i velikom i kvalitetnom mrežom planinskih staza.

„Subra“ i njeni članovi bili su i ranije nagrađivani, tako je društvo 1952. dobilo Zlatnu plaketu i specijalnu nagradu Planinarsko – smučarskog saveza Crne Gore, Predsjedništvo SFRJ uručilo mu je 1984. godine Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima, dok je 1979. primilo Oktobarsku nagradu Herceg Novog za značajan doprinos razvoju planinarsko-smučarskog sporta i njegovanje, zaštitu i popularizaciju prirodnih ljepota planinskog masiva Orjen.

Bonus video: