HRA: Ne hapsiti ljude zbog netačnih objava na Fejsbuku, strah od zatvora kreira atmosferu policijiske države

"Praksu hapšenja zbog netačnih ličnih objava o epidemiji koronavirusa primjenjivale su jedino azijske države (Kina, Iran, Malezija, Kambodža, Tajland, Pakistan), poznate po sistematskom kršenju ljudskih prava. Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je juče odredilo pritvor od 72 časa Milivoju Brkoviću koji je na Fejsbuku napisao netačnu informaciju da je 13 osoba u Crnoj Gori zaraženo koronavirusom", zaključuje se u saopštenju HRA
3148 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je da se ljudi ne šalju u zatvor zbog netačnih objava na društvenoj mreži Fejsubuk, koje, kako su saopštili iz HRA, ne pozivaju na nasilje i ne predstavljaju govor mržnje.

"To je pretjerano ograničenje slobode izražavanja suprotno evropskim standardima ljudskih prava. Strah od zatvora sprečava ljude da komuniciraju, primaju i saopštavaju informacije i ideje i kreira atmosferu policijske države. Država treba da obezbijedi tačne informacije svakodnevnim konferencijama za štampu nadležnih predstavnika vlasti, umjesto hapšenjima građana zbog onoga što ispisuju na ličnim profilima na društvenim mrežama. Svaki javni funkcioner može lako da obezbijedi pažnju najšire javnosti, za razliku od anonimnih građana", saopštili su iz HRA.

Oni su dodali da država ne treba da utjeruje povjerenje hapšenjem i krivičnim sankcijama, već otvorenim pristupom njenih zvaničnika i redovnim objavama detaljnih informacija.

"Praksu hapšenja zbog netačnih ličnih objava o epidemiji koronavirusa primjenjivale su jedino azijske države (Kina, Iran, Malezija, Kambodža, Tajland, Pakistan), poznate po sistematskom kršenju ljudskih prava. Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je juče odredilo pritvor od 72 časa Milivoju Brkoviću koji je na Fejsbuku napisao netačnu informaciju da je 13 osoba u Crnoj Gori zaraženo koronavirusom", zaključuje se u saopštenju HRA.

Bonus video: