HRA: Partija DPS, SD, HGI i LP ne smije da koristi javni novac da zabrani slobodu govora

"Politička partija (DPS, SD, HGI i LP u ovom slučaju) može da odluči da svojim novcem ne finansira svoje kritičare"
1982 pregleda 5 komentar(a)
Jovanović, Foto: Facebook
Jovanović, Foto: Facebook
Ažurirano: 20.09.2019. 14:21h

Akcija za ljudska prava (HRA) protestuje zbog odluke vlasti Opštine Kotor da zabrani učešće satiričara Gorana Jovanovića, alias Timur Tmurni, na festivalu Kotorski krug, saopšteno je danas iz te NVO.

Satiričar, muzičar i pjesnik dr Goran Jovanović, odbornik Demokrata u SO Kotor, proglašen je nepoželjnim kao učenik mnaifestacije “Kotorski krug” koja je juče počela u tom gradu. Drugi po redu festival "Kotorski krug" pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, trajaće do subote, 21. septembra.

"Jovanović je sa Teofilom Pančićem sinoć trebalo da govori na panelu "Kultura dijaloga". U demokratskom društvu je neprihvatljivo da vlast o javnom trošku zabranjuje slobodu izražavanja. Politička partija (DPS, SD, HGI i LP u ovom slučaju) može da odluči da svojim novcem ne finansira svoje kritičare, ali javni novac ne smije da koristi tako da zabrani slobodu govora", istakli su iz HRA.

U saopštenju HRA se dodaje da je festival javna scena, na kojoj je svako mogao da polemiše s Jovanovićem.

"Zabranom njegovog nastupa, kotorska vlast je onemogućila tu polemiku i ugrozila kulturu građanskog dijaloga koju je festival pokušavao da promoviše. Podsjećamo da je jedino objašnjenje zabrane nastupa satiričara Jovanovića stiglo od Marine Dulović, sekretarke za kulturu opštine Kotor, koja je rekla: "Kao pokrovitelji festivala i neko ko pruža dio logistike za njegovo održavanje, smatramo da imamo pravo da utičemo na program te manifestacije"", kazali su iz HRA.

Bonus video: