HRA pozdravlja rad Tužilaštva u slučaju Lakić: Nađite i nalogodavca

Tužilaštvo je prije dva dana dostavilo sudu optužnicu protiv Rabrenovića
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2013. 21:30h

Akcija za ljudska prava (HRA) smatra ohrabrujućim potez Tužilaštva koje je, uprkos pritiscima, podiglo optužnicu protiv službenika Uprave policije Milenke-Miću Rabrenovića, zbog prijetnji upućenih novinarki Oliveri Lakić i njenoj porodici.

“Ne prejudicirajući odluku o krivici optuženog, smatramo da optuženje pripadnika UP, uprkos pritiscima na Tužilaštvo, doprinosi jačanju povjerenja u sposobnost državnog tužioca da zakonito i autonomno djeluje u pravcu zaštite ljudskih prava građana protiv zloupotrebe državne vlasti”, navodi se u saopštenju Akcije za ljudska prava, koji je potpisala izvršna direktorica Tea Gorjanc-Prelević.

Tužilaštvo je prije dva dana dostavilo sudu optužnicu protiv Rabrenovića jer se vjeruje da je on 9. februara 2011. sa njemačkog broja pozvao novinarku Jasminu Muminović, a potom uputio teške prijetnje njenoj koleginici Lakić.

Narednog dana, a piše u optužnici, Rabrenović, koji je u to vrijeme bio šef obezbjeđenja Veselina Veljovića, na broj Muminovićeve poslao prijeteći SMS, sa porukom za novinarku Lakić.

U HRA smatraju da je ovaj postupak Tužilaštva napredak u odnosu na slučaj u kome je takođe službenik policije i takođe nekadašnji tjelohranitelj direktora Uprave policije, policajac Mirko Banović, u javnosti bio označen kao osoba koja je prijetila istraživaču kršenja ljudskih prava Aleksandru-Saši Zekoviću.

“Uprkos snimku glasa osobe, koja je uputila prijetnje, Tužilaštvo je stiglo samo da konstatuje da je taj snimak 'nestao' iz predmeta i da je krivično gonjenje u tom slučaju zastarjelo, uprkos redovnim podsjećanjima nevladinih organizacija na neophodnost njegovog procesuiranja. U tom slučaju, nažalost, nikada nije utvrđena bilo čija odgovornost za kontinuirane prijetnje smrću upućene Zekoviću, ali ni službenika policije i državnog tužilaštva za zastarijevanje krivičnog gonjenja”, piše u saopštenju te NVO.

Oni očekuju da se u slučaju novinarke Lakić što prije procesuira i nalogodavac takvih prijetnji, kao i da javnost uskoro bude obaviještena o napretku u istragama svih drugih napada na novinare, u skladu sa zaključkom sastanka da će prioritet rada policije i tužilaštva biti rasvjetljavanje i procesuiranje svih slučajeva napada na novinare i medije.

“Na to se 12. marta 2012, na inicijativu tadašnjeg premijera Igora Lukšića, obavezali direktor UP Božidar Vuksanović, potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković, vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović i specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović”, navodi se u Akciji za ljudska prava.

Novinarka Lakić, nakon podizanja optužnice protiv Rabrenovića, kao nalogodavca prijetnji označila je bivšeg šefa policije Veselina Veljovića.

Bonus video: