Hrabri dječak Dronjo: Neadekvatan sadržaj ili nacionalnost autora?

Nakon žalbi roditelja, djelo je uklonjeno iz nastavnog plana, ali ga 9-godišnjaci i dalje čitaju ako nastavnik procijeni da zavrijeđuje pažnju
1392 pregleda 7 komentar(a)
djeca, škola, Foto: Zoran Đurić
djeca, škola, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.10.2012. 11:04h

Devetogodišnjaci i dalje u okviru obavezne lektire čitaju roman Vuka Cerovića “Hrabri dječak Dronjo”, iako je to djelo 2010. godine uklonjeno iz nastavnog plana i programa za učenike četvrtog razreda.

I dok neki roditelji smatraju da Cerovićev roman obiluje nasiljem, neprimjerenim za đake četvrtog razreda, a autor da više nije dio plana i programa zato što je Srbin, članica komisije za program crnogorskog jezika i književnosti Dušanka Popović smatra da bi devetogodišnjaci trebalo da čitaju tu knjigu.

Ona je “Vijestima” kazala da Zakon omogućava nastavnicima da za lektiru odrede i knjige koje nijesu u planu i programu, ako procijene da zavrijeđuju pažnju djece.

Tvrdi da nije pristalica psovki i ružnih riječi, ali smatra da bi djeca trebalo da čitaju tu knjigu, jer su devetogodišnjaci pokazali “posebnu emociju” prema njoj.

"Bolje je da djeca čitaju ono što se njima sviđa, nego da ih mi tjeramo da čitaju neke partizanske priče ili narodne pjesme koje smo mi učili u školi", kazala je Popovićeva.

Cerović je 1991. godine dobio nagradu “Politikinog zabavnika” za najbolje djelo iz oblasti književnosti za djecu i omladinu, ali mnogi roditelji su se žalili da roman obiluje nasiljem.

Na opasku novinara da se jedan od roditelja obratio “Vijestima” zbog nasilja u knjizi, Cerović je kazao - "A je li taj roditelj ikada udario svoje dijete?"

„I još doveo onu svoju rospijetinu da ga čeka u hodniku! Čim smo izišli iz sudnice ona ga uze pod ruku, nešto mu šapuće na uvo, ona kurvetina! Gleda me i smije se naglas. Došlo mi je bilo da joj oči iskopam...

Ali kad se Duško skinuo da legne, izvuče iza ormara tanak brezovi prutić. Tukla ga je ćutke po nogama, a on je sasvim mirno stajao i gledao je u oči. Niti je riječ izustio, niti je suzu pustio. Mama se umori, baci prut, uhvati se za glavu i zarida. Zagrli Dušana, stade ga mahnito ljubiti. Obrazi joj mokri od suza.

Tek tada i Duško zaplaka, tiho, otegnuto kao kad štene cvili“, piše, između ostalog, u Cerovićevoj knjizi, koja je donedavno bila obavezna lektira, a koju i ove godine čitaju devetogodišnjaci.

Cerović, pak, smatra da je opisano nasilje samo izgovor da roman ne bude u nastavnom planu i ističe da je pravi razlog to što je on - Srbin.

"Dukljani su izbacili tu knjigu iz lektire, jer bi radije da djeca čitaju knjigu nekog seoskog učitelja, nego pisca srpske književnosti", kazao je Cerović juče “Vijestima”.

Na opasku novinara da se jedan od roditelja obratio “Vijestima” zbog nasilja u knjizi, Cerović je kazao: "A je li taj roditelj ikada udario svoje dijete?".

Popović tvrdi da se u Zavodu za školstvo ne bave politikom, već da samo rade ono što je najbolje za djecu.

Ona tvrdi da “Dronjo”, zbog žalbe roditelja, više nije obavezna lektira i da je i komisija koja je o tome odlučivala bila podijeljena povodom toga da li je roman adekvatan za devetogodišnjake.

Novović: Knjiga je neadekvatna za osnovce

Pedagog Radoje Novović smatra da takva literatura ipak ne bi trebalo da se nađe u programu osnovne škole, posebno ne u četvrtom razredu.

"Djeca dolaze u zabunu, jer ih roditelji uče da neke riječi ne govore jer nisu dobre, a sa druge strane ih uče da rade onako kako nauče u školi.

Tako da kada oni u školskim udžbenicima naiđu na takve riječi, oni dolaze u zabludu i ne znaju šta da rade", kazao je Novović.

On smatra da bi škola trebalo da bude idealna institucija, u kojoj bi djeca trebalo da uče samo dobro, a umjetničke slobode bi trebalo preispitati za uzrast osnovne škole.

Bonus video: