"Humanitarac" iz Nikšića pomaže stare i nemoćne

Osobe kojima su namijenjeni paketi hrane sami biraju neophodne namirnice, a brašno je, kako ističu u “Humanitarcu”, najtraženije
126 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 02.01.2012. 17:26h

Nevladina organizacija „Humanitarac“ iz Nikšića u toku prošle godine realizovala je šest projekata od kojih će neki biti završeni u ovoj godini. Sumirajući rezultate, predsjednik „Humanitarca“ Slobodan Simović kazao je da uspjeh predstavlja to što su ljudi kojima su projekti namijenjeni stari i bolesni, djeca sa invaliditetom, REA populacije, donijeli zračak nade da će im biti bolje.

"Ovih dana je počela implementacija projekta koji je namijenjen nemoćnim i starim licima. Za 20 porodica obezbijedili smo tzv. ’hranu na točkovima’. Htjeli smo da za te ljude obezbijedimo po jedan topli obrok dnevno, ali su oni tražili da im umjesto toga mjesečno obezbijedimo namirnice u iznosu od 50 eura, što smo mi i uradili“, kazao je Simović.

Paketi hrane, prema njegovim riječima, nijesu „uniformisani“, već su osobe kojima su namijenjeni sami birali neophodne namirnice, a brašno je, kako reče, najtraženije.

"Dobro je što oni sami biraju namirnice i sa psihičkog aspekta jer se na taj način ne osjećaju da dobijaju pomoć, već da im stiže neko sljedovanje koje im pripada. Nadam se da će i nakon šest mjeseci, koliko projekat traje, biti produžen“, kazao je predsjednik „Humanitarca“. Ljubica Durutović, koordinatorka u pomenutoj NVO, kazala je da će korisnici, a u pitanju su osobe i iz ruralnog i iz gradskog dijela opštine Nikšić, pored paketa hrane dobijati i savjetodavnu i informativnu pomoć, kako bi mogli da ostvare sva prava koja im po zakonu pripadaju.

Projekat, koji će trajati do 1. juna naredne godine i kojim su obuhvaćene stare i bolesne osobe preko 60 godina starosti, finansira Vlada, posredstvom Komisije za raspodjelu dijela sredstava od igara na sreću, a realizuje se kao podrška Strategiji razvoja socijalne zaštite starih lica u Crnoj Gori.

Bonus video: