I Amerika pita za životnu sredinu

Fokus ambasade će, uz vladavinu prava, razvoj demokratije i podršku u integracijama, biti usmjeren i na ekonomski razvoj
2 komentar(a)
Uehara i Đačić, Foto: Goran Malidžan
Uehara i Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 20.04.2016. 16:04h

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Margaret En Uehara, tokom posjete Pljevljima saopštila je da će se u narednom periodu fokusirati i na pitanja zaštite životne sredine.

To je konstatovano u saopštenju iz kabineta predsjednika Opštine Pljevlja Mirka Đačića, nakon susreta sa ambasadorkom.

Uehara je u najsjevernijem crnogorskom gradu boravila povodom obilježavanja sedmogodišnjice rada Američkog ugla.

“Ambasadorka Uehara najavila je da će u narednom periodu fokus ambasade uz teme vladavine prava, razvoja demokratije i podrške i pomoći Crnoj Gori u evroatlantskim integracijama, biti usmjeren i na ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine”, navodi se u saopštenju.

Piše da je Đačić istakao značaj postojanja i rada Američkog ugla za jačanje crnogorsko-američkih odnosa i ukazao na dosadašnji veoma visok nivo saradnje, uz zahvalnost narodu SAD na pomoći kojom je realizovano više infrastrukturnih projekata u cilju podizanja nivoa kvaliteta življenja građana Pljevalja.

Američki ugao u Pljevljima otvoren je 2. aprila 2009. godine kao rezultat saradnje Opštine Pljevlja i Ambasade SAD u Podgorici.

U skladu sa sporazumom koji su zaključili Opština Pljevlja i ambasada SAD, američki Stejt dipartment uložio je 50.000 dolara za nabavku namještaja, opreme i početne kolekcije materijala, a Opština je obezbijedila prostor i angažovala osoblje Američkog ugla. U uglu je do sada organizovano preko 1100 dešavanja iz različitih oblasti, a samo u prva tri mjeseca ove godine pedesetak programa sa 987 učesnika koje je posjetilo oko 1.500 građana.

Najpopularniji programi Američkog ugla su časovi engleskog, kreativne radionice sa djecom iz osnovnih škola, posjete seoskim školama, prezentacije programa stipendiranja i školovanja u SAD, kao i društvene igre na engleskom jeziku sa učenicima osnovnih i srednjih škola.

Bonus video: