I ministarka Vučinović gradila na divlje

U listu nepokretnosti stoji da Vučinović nema papire za garažu od 28 i pomoćni objekat od 20 kvardata
9 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2014. 18:47h

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI) i ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović vlasnica je nekretnina koje su izgrađene bez građavinske dozvole.

Osim što je u svom imovinskom kartonu za ovu godinu netačno prijavila nekretnine koje posjeduje zajedno sa suprugom, penzionerom Gracijem Vučinovićem, ona je uz kuću na divlje dogradila garažu i pomoćni objekat.

Njena imovina, upisana je u katastarskoj opštini Lepetane, gdje supružnici Vučinović posjeduju porodičnu kuću površine 160 kvadrata, sa garažom površine 28 i pomoćnim objektom površine 20 kvadrata.

Uvidom u list nepokretnosti 237 Katastarske opštine (KO) Lepetane, u koji je uvedena ta imovina, a koju je Vučinović pogrešno naznačila kao KO Tivat, na garažu i pomoćni objekat upisan je teret da su ti objekti podignuti bez građevinske dozvole. Vučinović nije odgovarala na telefonske pozive i SMS novinara "Vijesti", kako bi objasnila zašto ima imovinu koju je gradila bez papira.

Ukupna mjesečna primanja ministarke i čelnice HGI iznose preko 1.600 eura, koji dolaze od poreskih obveznika. Kao ministarka bez portfelja Vučinović prima platu od 1.011,47 eura. Ona uzima i naknadu za odvojeni život od 110 eura mjesečno, iako je gotovo svakog drugog dana i vikendom u Tivtu. Ministarka često od kuće u Lepetanima do posla u Podgorici i obrnuto, putuje službenim “mercedesom E 280“ pošto joj je vozač stavljen na 24-satno raspolaganje.

Kao predsjednica HGI, Vučinović mjesečno dobija nadoknadu u iznosu od 300 eura, a taj novac takođe dolaze iz državnog budžeta, kao i 200 eura mjesečno kao naknadu za članstvo u Izvršnom odboru Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

U imovinskom kartonu koji je dostavila Komisiji za sprečavanje konflikta interesa, ministarka Vučinović navela je da ne dobija nikakvu naknadu za predsjedavanje Komisijom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

To joj je jedna od glavnih preokupacija u ministarstvu bez porfelja, koje nema nikakvu zvaničnu dužnost ni funkciju.

U odnosu na godinu ranije, njena ministarska plata je povećana 40 odsto - sa 780 na 1.011 eura.

U odnosu na godinu ranije, ministarska plata Marije Vučinović je povećana 40 odsto - sa 780 na 1.011 eura

Od svog imenovanja na tu funkciju prije skoro dvije godine, Vučinović je, sudeći prema zvaničnom sajtu njenog ministarstva, imala zanemarljivo mali broj aktivnosti.

Lani je Vučinovićeva isplatila posljednje rate kredita od 8.000 eura, koliko je, sa rokom otplate od tri godine, 2011. godine uzela od Atlasmont banke.

Kada se ne vozi službenim “mercedesom“, Vučinović koristi svoj “pasat“ iz 2005. godine, ima i havarisani „hjundai gec“ iz 2007, koji nije u voznom stanju, te pet metara dugu barku tipa pasara. Njen suprug prima penziju u iznosu od 230 eura.

Zvonimir Deković, osim penzije, iz budžeta uzima još 360 eura

Najbliži saradnik ministarke bez portfelja, član Predsjedništva HGI i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković takođe živi na državnom budžetu. Ovaj bivši zanatlija prima penziju od 460 eura mjesečno, a kao predsjednik HNV iz državnog budžeta dobija još 200 eura mjesečno.

Još 160 eura mjesečno Deković prima kao član Upravnog odbora Fonda za manjine Crne Gore. Deković je u svoj imovinski karton za 2014. godinu upisao da je jedini vlasnik kuće površine 140 kvadrata u Donjoj Lastvi i stana površine 80 kvadrata sa potkrovljem površine 20 kvadrata na Seljanovu, ali nije upisao zemljište – dvorište oko porodične kuće.

On vozi „folksvagen polo“ iz 2005, ima i rashodovani „jugo 45“ iz 1989. godine, a otplaćuje kredit od 10.000 eura kod Societe generale banke.

Ljerki Dragičević plata, penzija i dvije naknade - ukupno 2.655 eura

Po visini primanja iz državnog budžeta u Hrvatskoj građanskoj inicijativi prednjači još jedna bliska saradnica Marije Vučinović – poslanica HGI u Skupštini Crne Gore Ljerka Dragičević.

Ona je za 2014. prijavila mjesečnu penziju od 566,77 eura, poslaničku platu od 1.314,39 eura, 250 eura nadoknade koliko mjesečno dobija od HGI kao članica Predsjedništva stranke, te još 525 eura na kraju mjeseca kao naknadu za rad u tri odbora Skupštine Crne Gore. Dragičevićeva ima i ušteđevinu od skoro 17.000 eura.

Galerija

Bonus video: