Idejno rješenje za istočnu tribinu Gradskog stadiona do kraja avgusta

Reference renomiranog švajcarskog konzorcijuma, koji je širom Evrope i svijeta relizovao brojne slične, ali i mnogo složenije projekte, tvrde iz Glavnog grada, daju dodatnu garanciju da će studija biti završena u predviđenom roku
78 pregleda 1 komentar(a)
Gradski stadion, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Gradski stadion, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.05.2017. 19:39h

Švajcarski konzorcijum „HRS & HNB partners“ bi do kraja ovog mjeseca trebalo da završi A fazu studije izvodljivosti za istočnu tribinu Gradskog stadiona, koja se sastoji od prikupljanja i prevoda dokumentacije, njihove detaljne analize i definisanja projekta.

Od 1. juna će, kako je odgovoreno “Vijestima” iz Glavnog grada, početi B faza studije, koja podrazumijeva izradu studije izvodljivosi sa idejnim rješenjem koja, prema planu, treba da bude gotova do kraja avgusta 2017. godine.

“Nakon završetka studije, u septembru ove godine, komisija Glavnog grada će izvršiti reviziju izrađene studije sa mogućnošću da je u potpunosti prihvatiti ili eventualno da određene sugestije koje obrađivač treba da dopuni”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Iz Glavnog grada je saopšteno da su na prošlogodišnjem predstavljanju švajcarskog konzorcijuma, kojem je povjerena izrada studije izvodljivosti za istočnu tribinu Gradskog stadiona, „saopšteni okvirni rokovi za njenu izradu“. Studija će sadržati i idejno rješenje i smjernice za revitalizacjiu užeg centra Podgorice.

"Uzimajući u obzir činjenicu da se radi o veoma kompleksnom projektu, koji će dati moguća opredjeljenja budućeg infrastrukturnog razvoja centra glavnog grada, zajedno sa našim partnerima, sa posebnom pažnjom pristupamo svakoj fazi realizacije tog projekta", saopšteno je iz Glavnog grada.

Reference renomiranog švajcarskog konzorcijuma, koji je širom Evrope i svijeta relizovao brojne slične, ali i mnogo složenije projekte, tvrde iz Glavnog grada, daju dodatnu garanciju da će studija biti završena tokom avgusta tekuće godine.

Švajcarskom konzorcijumu je, kako je saopšteno, Glavni grad dostavio „Kick off document“ u kojem su subliminirani najznačajniji ulazni podaci i smjernice za izradu studije, kao što su izvodi iz planske dokumentacije grada, pravilnici o bližem sadržaju i formi planskih dokumenata, uslovi i pravila planiranja objekata u okviru određenih namjena površina, podaci o vodostaju i protoku rijeke Morače, saobraćaju i drugi podaci.

Konzorcijumu su dostavljeni i aero foto snimci brda Gorice i centra Podgorice sa područjem oko stadiona i mosta Milenijum koji su snimljeni iz drona u prethodnom periodu, kao i katastri postojeće elektro, vodovodne i telekomunikacione infrastrukture.

Glavni grad je, kako je saopšteno, dostavio i Prostorno-urbanistički plan Glavnog grada.

Ne zna se kada bi mogla da počne gradnja tribine

Predstavnik kompanije HRS David Mizrahi je ranije saopštio da će nakon izrade studije, uslijediti još tri faze, prije same izgradnje istočne tribine, "što neće zavisiti samo od jednog učesnika u projektu".

Tokom prošlogodišnje javne prezentacije projekta, Mizrahi nije mogao jasno da precizira kada bi izgradnja mogla da počne i koliko će dugo trajati."Gotovo je nemoguće sad odgovoriti na to pitanje. Ovaj proces može biti veoma brz, ali isto tako može i da se rastegne. Kada kompletni projektni procesi budu završeni, možemo da krenemo sa izgradnjom. Period izgradnje, ako sve bude išlo kako treba, može da traje od dvije do dvije i po godine", istakao je tada on.

Bonus video: