Ima i stalnih korisnika stanice za bicikla kod Vlade

Bicikla se mogu koristiti pretežno za vrijeme radnog vremena Kancelarije za održivi razvoj od 9 do 17 časova
127 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 19:35h

Iz Centra za održivi razvoj kažu da su zadovoljni interesovanjem koje vlada ove godine kada je u pitanju upotreba solarnih bicikla koja se nalaze kod stare zgrade Vlade.

Bosiljka Vuković, vršilac šefa za solarna bicikla kaže da se bicikla mogu koristiti u vrijeme radnog vremena, ali da znaju da izlađu u susret stalnim korisnicima.

"Bicikla se mogu koristiti pretežno za vrijeme radnog vremena Kancelarije za održivi razvoj od devet do 17 časova, mada izlazimo u susret korisnicima koji su više puta iznajmljivali bicikla da ih koriste i tokom vikenda. Što se tiče procedure iznajmljivanja ona je vrlo jednostavna podrazumjeva popunjavanje formulara u kome se obavezujete za bezbjednost bicikla, kao i ličnu bezbjednost, uz kopiju lične karte, što podržavaju i sami korisnici", rekla je Vuković.

Ona navodi je kampanja koju su otpočeli ove godine podstakla mlade da se još više zainteresuju za upotrebu solarnih bicikla.

"Jako smo zadovoljni odzivom korisnika, a kampanja koju smo otpočeli ove godine – Edukacija srednjoškolca u Solarnoj stanici za eko bicikla, je doprinijela većem broju korisnika, kao i većoj informisanosti", istakla je Vuković.

Ona dodaje da će Kancelarija za održivi razvoj uskoro dobiti još pet bicikla.

"I dalje imamo tri bicikla, ali drugim dijelom projekta planirana je nabavka dodatnih pet, s obzirom na to da stanica ima tolike kapacitete da se zadovolji napajanje još dodatnih 5 bicikala", rekla je Vuković.

Vuković je kazala da u septembru nastavljaju sa edukacijom srednjoškolaca.

"Već početkom septembra nastavljamo sa edukacijom srednjoškolaca uoči obilježavanja godišnjice otvaranja stanice 16. septembra, a ujedno i povodom 20-ogodišnjice obilježavanja proglašenja ekološke države, planirano je organizovanje događaja koji će za cilj imati promociju biciklizma u kontekstu održivog razvoja, obnovljivih izvora energije i zdravih stilova života.

U januaru ove godine postigli smo dogovor sa Ministarstvom prosvjete i sporta oko organizovanja školskih časova u solarnoj stanici za učenike srednjih škola", kazala je Vuković.

Ona je rekla da je dogovor postignut sa školama ”Ivan Uskoković”, „Ing. Marko Radević”, „Spasoje Raspopović” , kao i sa “Vasom Alidrudićem”.

" Djeca su bila oduševljena i zbog toga smo organizovali dodatne časove sa istim školama i za druge učenike. Do sada je održano šest časova, tokom kojih je prisustvovalo skoro 150 učenika, u grupama od 20 – 30 učenika za vrijeme jednog časa", kazaka je Vuković.

Ona je istakla da imaju podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), koji su upotpunili časove interaktivnim radom. Ona dodaje da će od septembra najvjerovatnije uključiti i Glavni grad u svoj projekat.

"Još uvijek saradnja sa Glavnim gradom nije institucionalizovana. Nadamo se da ćemo od septembra uključiti Glavni grad u projekat, kako bi srednjoškolcima dali što bolju ponudu. Kancelarija, podržava izgradnju biciklističkih staza u cilju što većeg korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva, što ima pozitivne efekte na zdravlje ljudi, saobraćajnu kulturu i kulturu uopšte, na međuljudsku komunikaciju i odnose, kao i na promovisanje koncepta održivog razvoja i edukaciju u toj oblasti.

Stanica je, takođe, i ,,servisna” – građani mogu solarnom energijom da napune baterije svojih prenosivih električnih uređaja (telefona, laptopa i slično) preko priključaka koji su dostupni u stanici", naglasila je Vuković.

Bonus video: