Inficiran HIV-om neželjeni pacijent za stomatologe

Zbog “Non Hočkin limfoma” mladić Đ.R. ostao nepokretan, privatna stomatološka ordinacija ga vraća KBC-u
760 pregleda 7 komentar(a)
zubar, stomatološka ordinacija, Foto: Shutterstock
zubar, stomatološka ordinacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.02.2017. 20:31h

Đ.R. iz Podgorice, inficiran HIV-om, godinama koristi usluge privatnog stomatologa, ali situaciju komplikuje to što je u međuvremenu, zbog druge dijagnoze - Non Hočkin limfoma, ostao nepokretan i korisnik je kolica.

U pokušajima da pronađe stomatološku ordinaciju koja je ujedno pristupačna i gdje zubar neće imati problem sa činjenicom da je u pitanju pacijent inficiran HIV-om, obratio se podgoričkoj stomatološkoj ordinaciji Dr Raičević.

Oni su međutim odbili da ga liječe. “Pravilo je da pacijenti sa takvom dijagnozom moraju da se obrate državnim institucijama, jer su oni za takve stvari osposobljeni, čak i ako nisu, mogu da pošalju dalje na veće institucije, naprimjer fakultet. Zbog NH limfoma za vas su državne institucije sigurnije, zbog mogućih komplikacija“, naveo je stomatolog u odgovoru na upit pacijenta.

Đ.R. je uvjeren da to što ima NH limfom nije pravi razlog odbijanja.

Iz ordinacije Dr Raičević „Vijestima“ nisu odgovorili na pitanje zašto je NH limfom dijagnoza za državne, a ne i za privatne institucije, te da li to važi i za druga maligna oboljenja. Nije odgovoreno ni na pitanje o tome da li u toj ordinaciji imaju iskustva u liječenju HIV osoba, odnosno da li bi saznanje da je pacijent inficiran HIV-om bio razlog da odbiju pružanje usluga.

Dr Dženad Ganjola, direktor Stomatološke poliklinike Kliničkog centra Crne Gore, kazao je „Vijestima“ da dijagnoza Non Hočkina, kada je u pitanju dentalno zdravlje pacijenata, „nije kontraindikovana za liječenje“. To znači da nema propratnih, neželjenih dejstava kod liječenja osoba sa NH limfomom.

Prema riječima Ganjole, pacijenti koji su oboljeli od Non Hočkina, ali i osiguranici koji su inficirani HIV-om, u KCCG mogu da dobiju usluge zubara. „Za uspješno liječenje, neophodno je da pacijenti daju tačne podatke ljekaru, što nije uvijek slučaj“, rekao je on.

Specijalista socijalne medicine dr Aleksandra Marjanović iz Savjetovališta za HIV/AIDS pri Institutu za javno zdravlje kazala je „Vijestima“ da zdravstveni radnici vrlo često nalaze različite načine da odbiju pacijente sa HIV-om, te da pacijenti nisu u obavezi da saopšte dijagnozu.

U Crnoj Gori su tokom prošle godine registrovana 33 nova slučaja infekcije HIV-om.

Stomatološka klinika dobila pokretnu stolicu, ali treba ući

Stomatološka poliklinika KCCG je pristupačna za korisnike kolica, a lani su dobili i pokretnu stomatološku stolicu za pacijente sa invaliditetom. Milenko Vojičić iz Udruženja mladih sa hendikepom kazao je ranije da je takva stolica posebno važna za djecu sa invaliditetom, koja moraju da rade intervencije u opštoj anesteziji. Za najprostije intervencije, poput vađenja zuba, pacijenti su ranije morali da idu u Beograd.

Đ.R. međutim, podsjeća da su druge ambulante, poput Klinke za infektivne bolesti, čiji je bio pacijent, i dalje nepristupačne. Nepristupačan je i glavni ulaz KCCG, a osobe u kolicima navode da pristupne rampe na ulazu na Polikliniku, odnosno Urgentni blok KCCG, nisu urađene propisno, te da im je najčešće neophodna pomoć druge osobe kako bi ušli u zgradu. Na nedavno održanoj konferenciji o položaju OSI „Ravnopravnost – realnost ili mit“, iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je pristupačnost objekata u nadležnosti Ministarstva turizma i održivog razvoja.

I sjever u planu, ali još ništa od toga

Kada je Kliničkom centru lani donirana stomatološka stolica, Zorica Kovačević, danas direktorica KCCG, je kao tadašnja ministarka rada i socijalnog staranja kazala da razmišljaju da takvu stolicu obezbijede i za sjever države.

“Uradićemo to sa Ministarstvom zdravlja. Za to je potrebno određeno vrijeme na koji način ćemo to završiti, ja se nadam da ćemo brzo, za par mjeseci“, poručila je tada Kovačević. Za sada nema podataka da se to i dogodilo.

Bonus video: