Inspektori završili akciju na Adi Bojani: Srušeni objekti iz crvene zone

Zona 1 ili “crvena zona”, Programom je definisana kao zona samog ušća i desne obale rijeke gdje se predviđa uklanjanje svih privremenih objekata koji se nalaze u zaštićenom dijelu pješčanih dina i na samoj plaži
1482 pregleda 1 komentar(a)
Akcija uklanjanja počela prošlog ponedjeljka, Foto: Samir Adrović
Akcija uklanjanja počela prošlog ponedjeljka, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 19.05.2019. 12:01h

Inspektori Ministarstva održivog razvoja i turizma, okončali su akciju rušenja nelegalnih objekata na Adi Bojani u petak, kada su uklonili i tri preostale kućice u takozvanoj crvenoj zoni u šumskom pojasu.

Sa jedne lokacije, u istoj zoni, zakupac državnog zemljišta, sam je uklonio svoj montažni objekat.

Akcija je počela prošlog ponedjeljka kada su porušene terasa od jedne kućice i jedna platforma.

Ministarstvo je, u međuvremenu, prošlog četvrtka na svojoj internet stranici postavilo izmjene i dopune Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra za period od 2019-2023, kojiima se ne predviđa uklanjanje kućica iz tzv. “narandžaste zone”.

U redigovanom dokumentu za opštinu Ulcinj, u grafičkom dijelu, vidi se da je u Program vraćeno više od 35 objekata koji su pripadali “narandžastoj” zoni i bili predviđeni za uklanjanje ove i naredne godine.

U izmjenama i dopunama sada se ne vidi kojoj zoni pripadaju vraćeni objekti.

Programom privremenih objekata do 2023. godine za opštinu Ulcinj, koji je Ministarstvo usvojilo 26. decembra prošle godine, a na zvaničnom sajtu postavljeno 31. decembra, nijesu bili planirani objekti iz tzv. “crvene” i “narandžaste” zone kataloga za obale Bojane.

Zona 1 ili “crvena zona”, Programom je definisana kao zona samog ušća i desne obale rijeke gdje se predviđa uklanjanje svih privremenih objekata koji se nalaze u zaštićenom dijelu pješčanih dina i na samoj plaži, a koji nisu u evidenciji kataloga iz 2013. godine.

Zona 2 ili “narandžasta” zona, definisana je kao zona male Ade formirane uz desnu obalu rijeke. Tu je bio predviđen ograničen rok zakupa privremenih objekata koji se nalaze na samoj maloj Adi ili unutar korita desne obale.

Rok za zakup bio je ograničen do kraja 2018. godine ili isteka kataloga i poslije tog roka planirano je uklanjanje objekata i rasčišćavanje od šipova i staza. Za tu zonu nije bila dozvoljena rekontstrukcija, dogradnja i adaptacija.

Bonus video: