Inženjerci da održavaju puteve i uče svoj zanat

Glavni grad dužan da obnovi seoske puteve
89 pregleda 0 komentar(a)
Progonovići, Foto: Arhiva "Vijesti"
Progonovići, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.06.2016. 20:05h

Vlada je na posljednjoj sjednici usvojila Informaciju o potrebi uspostavljanja poslovno - tehničke saradnje i zaključenja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između Ministarstva odbrane i Glavnog grada.

Ugovorom se Ministarstvo odbrane, kao izvođač radova, obavezuje da za potrebe Glavnog grada kao investitora, bez naknade, svojom radnom snagom, mehanizacijom, alatom i drugim potrebnim uređajima, izvrši proširenje i rekonstrukciju puta Draževina - Buronje - Progonovići, Preoc-Kržanja - Mokra - Širokar - Rikavac - Koštica - Korita i probijanje puta Kosor - Kupusca, Peuta - Doljani, Kućice - Rogami i Moračica - Jelin Dub.

Ministarstvo se obavezalo i da će izvršiti sječu šiblja na lokalnim putevima u nadležnosti Glavnog grada. Poslovi bi trebalo da budu završeni za 140 radnih dana tokom 2016. godine, u zavisnosti od obaveza inženjerijske jedinice na izvršavanju osnovnih zadataka.

Vlada je ovlastila potpukovnika, komandanta Pješadijskog bataljona Milutina Đurovića, da, u ime Ministarstva potpiše ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji sa gradonačelnikom Glavnog grada Slavoljubom Stijepovićem.

U Informaciji se navodi da je Glavni grad u više navrata iskazao potrebu za korišćenjem raspoloživih kapaciteta Inženjerijske čete Pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore, radi unapređenja postojeće lokalne saobraćajne infrastrukture.

“S druge strane, Inženjerijska četa Pješadijskog bataljona, kao izvođač radova, angažovanjem svojih kapaciteta vršila bi praktičnu obuku pripadnika inženjerijske jedinice i njihovo osposobljavanje za buduće zadatke”, piše u Informaciji.

Zajednički interes obje ugovorne strane se, kako se navodi, pored razvoja saobraćajne infrastrukture i pomoći civilnom stanovništvu, ogleda u nizu finansijskih pogodnosti. Te pogodnosti se, kako piše u dokumentu, sastoje u tome što Glavni grad sredstva namijenjena budžetom troši u svrhu izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnica, a Ministarstvo odbrane upošljava svoju mehanizaciju i radnu snagu s ciljem obuke svojih pripadnika, pri čemu nastaju dobra od opšteg interesa.

Ministarstvo finansija je aktom od 16. maja 2016. godine podržalo opredjeljenje Ministarstva odbrane da zaključi ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji sa Glavnim gradom.

Bonus video: