Isključen iz škole: Učenik bliži sudu, nego učionici

Uskoro ću odlučiti da li ću pravdu potražiti pred pravosudnim organima, poručio otac učenika P.S.
204 pregleda 12 komentar(a)
Elektrotehnička škola, Foto: Arhiva Vijesti
Elektrotehnička škola, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.03.2015. 17:58h

Učenik P. S. je iz podgoričke Elektrotehničke škole isključen u skladu sa Zakonom o stručnom obrazovanju, prema kojem đaku prestaje status redovnog učenika isključenjem iz škole i ukoliko u toku nastavne godine ima 30 i više neopravdanih časova.

To, između ostalog, stoji u odgovoru Ministarstva prosvjete, koje potpisuje koordinator resora i ministarka nauke Sanja Vlahović, a koje je ocu učenika Daliboru Stankoviću dostavio kabinet premijera Mila Đukanovića.

“...Koristimo priliku da Vas obavijestimo da smo pažljivo razmotrili Vaš zahtjev. U želji da doprinesemo prevazilaženju Vašeg problema, isti smo proslijedili Ministarstvu prosvjete na mišljenje. S tim u vezi, dostavljamo Vam odgovor ministarke Sanje Vlahović...”, stoji u dopisu, koji u ime kabineta potpisuje savjetnica premijera za odnose sa građanima Valentina Radulović Šćepanović.

Učenik P. S. je zbog 55 neopravdanih časova isključen u novembru iz ETŠ, a zbog sumnji u regularnost procedure, njegov otac Dalibor Stanković se žalio Ministarstvu prosvjete, Prosvjetnoj inspekciji i Kancelariji ombudsmana. Ombudsman je utvrdio da je povrijeđeno pravo djeteta, a zbog nepostupanja Ministarstva prosvjete, inicijativu je uputio premijeru, što je učinio i Stanković.

“Sačekaću i odgovor ombudsmana, koji se, takođe, obratio kabinetu premijera, a nakon toga odlučiti da li ću pravdu potražiti pred pravosudnim organima”, poručuje roditelj đaka.

Stanković kaže da se premijeru obratio jer smatra da je jedan njegov resor povrijedio prava njegovog djeteta: ”Umjesto stava, zauzetog nakon razmatranja mog zahtjeva i mišljenja tog resora, proslijeđen mi je odgovor tog ministarstva. Ako je to 'pažljivo razmatranje', onda sam očigledno gubio vrijeme i pogrešno očekivao adekvatan odgovor na ukazane nepravilnosti i nepoštovanje propisa Ministarstva i ETŠ”, ocijenio je Stanković.

Niko mom djetetu ne može nadoknaditi pretrpljeni stres

Stanković ističe da bi Ministarstvo na odgovarajući način provjerilo njegovu žalbu povodom postupanja škole, direktora i razredne, da je postojala volja u tom resoru.

“Ono što niko ne može nadoknaditi i ispraviti je izgubljeno vrijeme i pretrpljeni stres mog djeteta, ali i cijele porodice. Ono što se moze je da se neko konačno ozbiljno pozabavi onima koji svoj posao ne rade u skladu sa propisima i na štetu profesije koju predstavljaju”, kazao je “Vijestima” Dalibor Stanković.

Bonus video: