Ivan Korać drugi put kuvar godine: Jelo se prvo degustira očima

Od 2003. godine, kada je počeo da radi, Ivan Korać dva puta proglašavan kuvarom godine
151 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2013. 20:48h

Iako je želio da se bavi medicinom, Ivan Korać uspješan je kuvar - ove godine i zvanično najbolji u Podgorici.

Od 2003. godine, kada je počeo karijeru, dva puta je proglašavan kuvarom godine, a takmičio se sa 1.600 kolega iz 50 država na najvećem kuvarskom događaju u svijetu - Kulinarskoj Olimpijadi u Njemačkoj, i radio u raznim hotelima...

Danas je šef kuhinje u hotelu “Crna Gora”, sarađuje sa osam ili devet kuvara i pet pomoćnih radnika, a Turistička organizacija Podgorice proglasila ga je najboljim u 2012. godini. Skromno kaže da “uvijek ima boljih” i da mu je najveća nagrada – zadovoljan gost.

“Znači mi nagrada, shvatam je kao stimulans, ali to ipak nije mjerilo uspjeha. Čovjek stalno mora da radi na sebi i usavršava se. Profesija je specifična i zahtjevna, jer gost se brzo zasiti nekog jela i stalno mu morate nuditi nešto novo. Zato mi je drago što sam išao na razne seminare, prezentacije, slušao o novim digitalnim tehnologijama kojih još uvijek nema kod nas, a koje znatno pomažu i olakšavaju posao”, rekao je “Vijestima”.

Najviše voli da sprema ribu

U hotelu “Crna Gora” pripremaju nacionalna, ali i strana jela, prilagođavajući se željama gostiju i kulinarskim trendovima. Tvrdi da tim u kuhinji dobro funkcioniše, da svako radi svoj dio posla i da niko “ne smije da zakaže”.

Ističe da je bitan način na koji se dekoriše jelo i postavi sto, jer estetika igra veliku ulogu u tome da li ćete “dobiti gosta”.

“Jelo se prvo degustira očima – mora da vam se svidi to što vidite u tanjiru, pa tek onda obraćate pažnju na ukus”, rekao je Korać.

Najviše voli da sprema mediteransku kuhinju, naročito ribu na razne načine.

“Mediteranska kuhinja je najzdravija i najkvalitetnija, naročito je popularna italijanska i francuska. Interesantno je da se strancima dopadaju naša jela, mada im je možda malo jača od one na koju su navikli. I naši ljudi vole da probaju nešto novo, sve više nam traže strana jela”, kazao je.

Arapin najzahtjevniji

Proteklih dana imao je dosta posla, jer su im gostovale sportske reprezentacije, a osim stalnih gostiju morali su da pripremaju hranu i za svadbe, novogodišnje praznike..

Korać je rekao da gosti obično na svadbama traže nešto drugačije, ali sjeća se Arapina koji je zahtijevao jelo iz sedam djelova – nekoliko hladnih i toplih predjela, različite vrste vina...

Želi da se usavršava i volio bi da dobiju nagradu koja bi podrazumijevala specijalizaciju.

Na pomen najznačajnijeg odličja u kulinarstvu - Mišlenove zvjezdice, uz osmijeh kaže: “Još mnogo stvari moramo da sredimo”

Postao kuvar na nagovor prijatelja

Korać je želio da studira medicinu, ali nije uspio da se upiše, pa je postao kuvar iako tvrdi da nikada nije planirao time da se bavi.

“Odlučio sam se za kulinarstvo na nagovor prijatelja Milana Bukarice. Nakon škole 'Sergije Stanić', tokom koje sam imao praksu od po nekoliko mjeseci, završio sam Višu hotelijersku u Beogradu.

Brzo učim, mada je ovaj, kao i bilo koji drugi posao, rutina nakon toliko godina rada. Jednostavno ga zavolite i sve vam postane blisko”, kazao je Korać.

Galerija

Bonus video: