Iz apoteka povučen lijek koji navodno pomaže protiv koronavirusa?

Iz većine apoteka, kako “Vijesti” nezavanično saznaju, navodno je povučen i medikament “Hydroxychloroquin”, koji je istog sastava kao i “Dolquine”
50246 pregleda 26 komentar(a)
Centar Podgorice juče ujutru, Foto: Savo Prelević
Centar Podgorice juče ujutru, Foto: Savo Prelević

Iz crnogorskih apoteka navodno je povučen lijek “Dolquine”, koji sadrži aktivnu supstancu hidroksihlorohin.

Taj lijek koji se koristi protiv malarije, autoimunih bolesti reumatoidnog artritisa i lupusa, navodno daje efekte i u liječenju novog koronavirusa.

Iz crnogorske Agencije za ljekove i medicinska sredstva “Vijestima” su potvrdili da je ovaj medikament povučen iz apoteka.

“Lijek koji sadrži aktivnu supstancu hidroksihlorohin (zaštićeni naziv Dolquine), nije povučen iz apoteka iz razloga koji bi se odnosili na kvalitet, bezbjednost ili efikasnost. Za dodatne informacije u vezi sa povlačenjem ovog lijeka, upućujemo Vas na MInistarstvo zdravlja koje koordinira i sprovodi aktivnosti u vezi sa Covid -19 virusom”, piše u odgovoru Agencije.

Iz Vlade su sinoć odgovorili da se lijek “Dolquine” (hidroksihlorohin), ali i “Resochin” (hlorokin) može dobiti u apoteci samo na recept izabranog doktora po izvještaju specijalista reumatologa ili infektologa.

Iz većine apoteka, kako “Vijesti” nezavanično saznaju, navodno je povučen i medikament “Hydroxychloroquin”, koji je istog sastava kao i “Dolquine”..

Mediji su prethodnih dana objavili da je francuski naučnik sa univerziteta u Marselju, profesor Didije Raul, objavio da su njegova ispitivanja pokazala da se lijek hlorokin (iz iste terapijske grupe kao hidroksihlorohin) pokazao kao djelotvoran u liječenju COVID-19.

Farmaceut crnogorske Agencije Nemanja Turković prije dva dana kazao je za Televiziju Crne Gore da ne postoje registrovani ljekovi koji se koriste isključivo za liječenje koronavirusa, ali su svi oni koji daju efekte u liječenju tog oboljenja dostupni i crnogorskim zdravstvenim radnicima.

Kako je istakao, iskustva su pokazala da određeni ljekovi, koji se koriste za liječenje HIV-a, malarije i nekih reumatatskih oboljenja, daju efekte u liječenju infekcije novim koronavirusom.

“Ono što je dobro, jeste to što su naši zdravstveni radnici upoznati sa tim i da su ti ljekovi dostupni u Crnoj Gori”, kazao je Turković. On je poručio da će ljekarima biti dostupni i drugi ljekovi, ako se dokaže njihova efikasnost u liječenju Covida-19.

Bonus video: