Iz ŽiCG se izvinili, pa opet mijenjali stavke

Do permutacije je došlo kod prikazavanja podataka u tri stavke, zbog tehničke greške prilikom izrade dokumenta u Excelu. ŽICG će preduzeti mjere da se ovakvi propusti ubuduće ne dešavaju”, navodi se u izjavi koje je potpisala rukovodilac Službe za računovodstvo Vesna Bulatović
146 pregleda 8 komentar(a)
Milan Čolaković, ŽICG, Foto: ŽICG
Milan Čolaković, ŽICG, Foto: ŽICG
Ažurirano: 09.03.2018. 20:48h

Preduzeće Željeznička infrastruktura priznalo je da je prepravljalo analitičku karticu, smanjivši iznos za putničku agenciju sa 17.760 eura na 190 eura, ali je tokom ispravljanja greške ponovo učinilo isto sa drugim stavkama za plaćanje.

ŽICG je “Vijestima” uz izvinjenje za “tehničku grešku”, dostavilo novu analitičku karticu za period od 19. do 25.februara, koja je takođe prepravljana u pojedinim iznosima, dok suneki nestali.

Tako je u prvoj verziji kartice, koja je na sajtu ŽICG bila dostupna do utorka, Jugopetrolu bilo uplaćeno 82 eura, firmi Datalink 170, a preduzeću Alti 36 eura.

Isti podaci su i u kartici od srijede, dok u jučerašnjoj analitičkoj kartici, koju je ŽICG dostavila “Vijestima” stoji da je Jugopetrolu uplaćeno 17.760, Datalinku 82, a firmi Alti 170.

Sporna analitička kartica objavljena je na sajtu ŽICG, a prepravljena je u srijedu nakon pitanja “Vijesti” za šta je potrošeno 17.760 eura, za koje su u prethodnoj verziji tvrdili da su uplaćeni turističkoj agenciji Guliver travel.

Iz ŽICG su tada objasnili da je novac agenciji uplaćen za avionsku kartu, ne pominjući da su podatke prepravljali.

Iz ŽICG su juče saopštili da je u stvari 17.760 eura “pogrešno unijeto kao uplata Guliver travel agenciji, a isti se odnosi na uplatu Jugopetrolu, po osnovu računa od 14. decembra 2017.”

“Uz izvinjenje ŽICG zbog učinjenog propusta u radu odgovornih lica, obavještavam Vas da se ne radi o bilo kakvom falsifikovanju dokumentacije, već se iz dokaza koji vam dostavljam jasno može uočiti da je došlo do tehničke greške u prikazu podataka.

Do permutacije je došlo kod prikazavanja podataka u tri stavke, zbog tehničke greške prilikom izrade dokumenta u Excelu. ŽICG će preduzeti mjere da se ovakvi propusti ubuduće ne dešavaju”, navodi se u izjavi koje je potpisala rukovodilac Službe za računovodstvo Vesna Bulatović.

Ona je pozvala nadležne državne institucije da izvrše neposredan uvid i kontrolu tačnosti podataka “jer ne želimo da ostane bilo kakva sumnja na zakonitost prikazivanja finansijskih podataka ove kompanije”.

Iz ŽICG, na čijem je čelu Milan Čolaković, su na pitanje ”Vijesti” zašto u prvom odgovoru nijesu priznali da je u pitanju greška već su tvrdili da iznos od 17.760 eura nikada nije postojao u analitičkoj kartici u koloni sa Guliver travelom. Oni su juče u objašnjenju naveli da u pitanjima nije pominjana analitička kartica i da su dostavili odgovore “ u skladu sa stvarnim činjeničnim stanjem”.

Ostaje dilema onda kako su u ZICG znali da treba da promijene stanje na kartici prije dva dana, kao što su to učinili.

Milovac: Ovdje ima posla za tužilaštvo, previše je “grešaka”

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac smatra da je očigledno da su “manipulacije dokumentacijom kojom državne institucije i javna preduzeća prikazuju svoje poslovanje, beskonačne”. On navodi da, bez obzira na to da li se radi o tehničkoj grešci ili namjernom pokušaju da se određeni troškovi prikriju, nesporno da ovaj slučaj pokazuje da je teško vjerovati u istinitost onoga što su prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, državne institucije obavezne da objavljuju.

“U svega nekoliko dana, rukovodioci ŽICG su objavili nekoliko verzija jedne te iste analitičke kartice, svaki put pokušavajući da izbjegnu odgovor javnosti na pitanje kako su u toj kompaniji trošili novac poreskih obveznika. Ovakav pristup zakonskoj obavezi koja je uspostavljena kako bi se prevenirale izborne zloupotrebe je svega mjesec dana prije predsjedničkih izbora veoma alarmantan i zahtijeva punu pažnju nadležnog državnog tužilaštva”, zaključio je Milovac.

Bonus video: