Izabrana najbolja studija idejnog rješenja za spomenik Mirku Komnenoviću

Figuralno skulptorsko djelo izabrano je među sedam radova koji su pristigli u periodu od 22. marta do 21. juna ove godine
708 pregleda 0 komentar(a)
Makete idejnog skulpturskog rješenja, Foto: Opština Herceg Novi
Makete idejnog skulpturskog rješenja, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 25.07.2019. 15:59h

Spomenik poznatom hercegnovskom gradonačelniku Mirku Komnenoviću (1870-1941) biće rađen na osnovu idejnog rješenja akademskog vajara Zorana Ivanovića iz Srbije.

Figuralno skulptorsko djelo, kojim se odaje čast ličnosti i djelu znamenitog Novljanina, prvog gradonačelnika i dobrotvora, izabrano je među sedam radova koji su pristigli u periodu od 22. marta do 21. juna ove godine. Odluku je donio stručni žiri koji je radio u sastavu: arhitekte Srđan Marlović i Snežana Šunić Kolarić, akademski vajari Viktor Popović i Vukašin Milović, sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo; a spomenik će izraditi i postaviti Opština Herceg Novi.

“Izabranim skulptorskim rješenjem ostvaruje se dostojno sjećanje i vjerodostojan prikaz lika Mirka Komnenovića, ono predstavlja unikatnu kreaciju emocionalne snage primjerene temi, čiji zadatak je da prenese poruku o značaju djela Mirka Komnenovića bez obzira na starost, porijeklo, obrazovanje, jezik ili uzrast korisnika prostora”, naveli su iz lokalne uprave i objasnili da je Mirko Komnenović prikazan u zrelom periodu života, a na osnovu fotodokumentacije iz perioda nakon Prvog svjetskog rata.

„Predlog skulpture izrađen je u duhu klasične skulptorske forme, kojom na izuzetan način dočarava dignitet, društveni položaj i karakterne osobine ličnosti. Skulptura odiše akumuliranom energijom, koja je na vješt način oblikovana u figuru smirenog i odlučnog stava. Plijeni intelektualnim, vizionarskim i dostojanstvenim duhom, a na posmatrača ostavlja utisak nepokolebljivosti svojih stavova i djela“, stoji u obrazloženju stručnog žirija.

Mirko Komnenović je rođen 21. septembra 1870. godine u Herceg Novom u staroj kapetanskoj porodici. U periodu od 1930. do 1941. bio je načelnik Opštine Herceg Novi i za to vrijeme dao značajan doprinos razvoju grada, kada je posebna pažnja posvećivana izgradnji novih i održavanju postojećih puteva, uređenju vodovodne i električne mreže. Za vrijeme njegovog mandata formirana je i vatrogasna četa u Herceg Novom, izgrađena je željeznička stanica na Škveru. Zaslužan je za otvaranje Učiteljske škole u Herceg Novom, kao i za poboljšanje uslova za rad u školi na Srbini. Veliki je Komnenovićev napor i angažman u obogaćivanju i uljepašavalju parka hotela Boka egzotičnim i rijetkim biljkama.

Mirko Komnenović se školovao u Tivtu, Mariboru i Švajcarskoj, govorio je italijanski, njemački, ruski i francuski jezik, imao poznanatva širom Evrope, a za njegov rad i zasluige oslikovali su ga Rusija, Srbija, Francuska i Čehoslovačka.

Mirko i Olga Komnenović su ostavili veliku zadužbinu svom gradu. U njihovoj kući se danas nalazi Muzej grada Herceg Novog.

Pored podizanja spomen obilježja Mirku Komnenoviću, lokalna uprava ima u planu da na isti način oda počast Zulfikaru Zuku Džumhuru i Jeftu Gojkoviću, ali postoje problemi u komunikaciji za Upravom za zaštitu kulturnih dobara.

Kako kaže Zambelić Pištalo, iako su na sastanku sa ministrom uvjeravani da će ubrzo dobiti saglasnost Uprave na arhitektonsko-konzervatorski projekat koji je podnesen krajem 2018. godine, na istu se još čeka, što usporava sprovođenje zakonskih procedura i planiranih aktivnosti.

Bonus video: