Izbjeglice u Kamenovu još bez rješenja

Tražimo da nam se ponude montažne barake, ali u Budvi, ovdje smo stekli i prijatelje, radimo ovdje, djeca ovdje idu u školu. Ja ako odem tamo, ja sam opet izbjeglica, opet jovo nanovo.
0 komentar(a)
Kamenovo1, Foto: Vijesti online
Kamenovo1, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 14.01.2011. 15:42h

Sudbina 15 raseljeničkih porodica , koje su više od decenije smješteni u nekadašnjem kosovskom odmaralištu u Kamenovu i dalje je neizvjesna, a sastanak sa predstavnicima Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica I UNHCR, uoči najavljenog sudskog iseljavanja da do 10. februra moraju napustiti iz trošnih baraka, nije ponudio alternativno rješenje smještaja 30 građana sa Kosova.

Mučan na momemte i žučan sastanak, jer su mnogi od raseljenika pričali svoju životnu priču i ponižavanja kroz koja su prolazili tokom desetogodišnjeg raseljeničkog bistvovanja u Crnoj Gori, završen je molbom da im se rok za iseljenje produži na 1. jun, kako bi se mogli snaći.

Duša boli za Kosovom

Ponudu da prihvate smještaj u nekom od kolektivnih centara na sjeveru Crne Gore, raseljenici su odbili uz obrazloženje da su upravo u Budvi tokom više od decenije stekli prijatelje, uspjeli da obezbjede sezonske poslove kako bi prehranili porodice.

"Tražimo da nam se ponude montažne barake, ali u Budvi, ovdje smo stekli i prijatelje, radimo ovdje, djeca ovdje idu u školu. Ja ako odem tamo, ja sam opet izbjeglica, opet jovo nanovo. Nas ovdje tretiraju gore nego pse lutalice.

Duša me boli za Kosovom i nema toga čovjeka koji ne bi otišao na Kosovo. – kazao je kroz suze raseljenik Mitar Stanišić.Samohrana majka četvoro djece Milanka Terzić zapitala je predstavnike institucija gdje su bili svih ovih godina.

"11 godina vas nije bilo, a sada ste došli da nas rastjerate po Crnoj Gori. Znači, Albanci su nas ćerali otud, a moja braća odovud. Imam 58 godina, na šta to ovo ovdje liči. Dno dna!", poručila je revoltirana Terzićka.

Mogu da idu u Berane, Plav, Andrijevicu

Ranko Čađenović iz Zavoda za zbrinjavanje izbjegla lica je kazao da nije došao nikoga da tjera, već da pomogne, te pojasnio da Zavod od 2004. nije imao prilike da obiđe ovo naselje jer Kamenovo nikada nije registrovano kao kolektivni centar.

"Danas smo tu da ponudimo nešto što mi možemo da odradimo.Nemamo mogućnosti da ponudimo kolektivni smještaj. U ovom momentu Zavod može da ponudi najugroženijim porodicama smejštaj u onim naseljima gdje za to ima mogućnosti", rekao je Čađenović.

"Nažalost, nemamo porodičnih naselja na Primorju osim u Tivtu i Herceg Novom, ali tamo nema mjesta. Znam da nije lako porodici da pređe sada u neku drugu opštinu, tu radite, djeca vam idu u školu, znam da je teško. Možemo da vam ponudimo u Beranama, Plavu, Andrijevici, tamo ima smještajnih kapaciteta".

On je ocijenio da je možda rješenje da se obavi razgovor sa predstavnicima Opštine da se obezbijedi neka lokacija za najugroženije porodice pa da onda Zavod sa međunardnim organizacijama pokuša da na taj način riješi stambenmo pitanje.

"Nije lako porodici danas da ode iz Budve negdje drugo, ali mi nemamo drugih mogućnosti. Ne možemo da garantujemo ostanak ovdje jer mi nemamo te ingerencije. To je nečija imovina i čija je to će rješavati sudovi", kazao je Čađenović.

UNHCR nemoćan

Danka Minić iz UNHCR objansila je da se UNHCR s sam poi sebi ne bavi smejštajem i ne raspolaže ni sa kakvim smejštajem.

"Vi kao i bilo ko drugi možete, bez obzira na ovaj sad problema, da konkurišete kao bilo koje drugo raseljeno lice za ono što postoji. Čak iako opština Budva vama da zemljište, to će potrajati. Nemamo novca da se sada nešto gradi, morali bi da animiramo donatore da daju nešto za to. Nerealno je da računate da će se do 10. februara sve te kockice sklopiti", kazala je Minićeva.

Na zahtjev raseljenika da im se makar dozvoli da do 1. juna ostanu u Kamenovu.Čađenović je kazao da uputite pismo Zavodu za zbrinjevanje izbjeglica, Sudu,Ministasrtvu rada i socijalnog staranja sa zahtjevom d aim se odloži iseljenje.

Divanović: To je naša zemlja, nemojte ih iseljavati

Protiv iseljavanja raseljenika su i mještani, koji već više decenija vode “ bitku” za povraćaja zemlje, koja im je nezakonito oduzeta od strane preduzeća “rekreaturs” koje gazduje odmaralištem.

" Ima valjda i pop na popom od toga suda iz Kotora da se oni sada moraju iseliti momentalno".

Mi smo se protiovili odluci da ih iseli, čak smo I bili tu da zaustavimo policiju kada ih je htjela iseliti.. Ja sam jedan od vlasnika zemlje ovdje, kome je ona nezakonito oduzeta. Ne može se pojavljivati ni Rekreaturs, prije je bio neki Milašević, sada je neki Jovićević, koji se pojavaljuju kao vlasnivci, nego se treba suočavati sa nama koji smo od prađedova bili vlasnici ovoga – poručio je mještanin Pero Divanović

Bonus video: