Izrael naoružava Vojsku Crne Gore?

Ministar odbrane Predrag Bošković je do sada bio dva puta u radnoj posjeti Izraelu, a sreo se i sa predstavnicima tamošnjih vodećih proizvođača naoružanja i vojne opreme
4710 pregleda 8 komentar(a)
Biće nadograđeno 55 vozila (Ilustracija), Foto: Elbit Systems
Biće nadograđeno 55 vozila (Ilustracija), Foto: Elbit Systems

Ministarstvo odbrane Crne Gore (MO) će posao nadogradnje lakih oklopnih vozila najvjerovatnije povjeriti izraelskim firmama "Elbit Systems" i "Rafael", nezvanično saznaju "Vijesti" u dobro obaviještenim krugovima bliskim vrhu MO.

Nedavno je sklopljen ugovor o nabavci oklopnih vozila sa američkim proizvođačem "Oshkosh".

Izrael inače, ima jednu od tehnološki najnaprednijih industrija naoružanja i vojne opreme na svijetu i proizvodi bukvalno sve od obične automatske puške, preko savremene elektronike i senzora, do satelita i strategijskih raketa sposobnih da na udaljenosti koje se mjere hiljadama kilometara, nose nuklearne bojeve glave.

Ministar odbrane Predrag Bošković je do sada bio dva puta u radnoj posjeti Izraelu, a sreo se i sa predstavnicima tamošnjih vodećih proizvođača naoružanja i vojne opreme.

Crna Gora je početkom novembra sa SAD sklopila ugovor vrijedan 36 miliona dolara, o kupovini ukupno 67 komada lakih oklopnih vozila "Oshkosh JLTV".

Od toga će četiri vozila biti u komandnoj, odnosno varijanti za medicinsku evakuaciju, osam komada će biti u protivoklopnoj varijanti naoružani sa vođenim protivtenkovskim raketama, a 55 komada će biti nadograđeno sa tzv. daljinski upravljanim borbenim stanicama opremljenim sa automatskim oružjem manjeg kalibra ili eventualno automatskim bacačima granata, što će koštati oko 35 miliona eura.

Isporuka prvih 20 JLTV-a iz SAD u Crnu Goru očekuje se u drugoj polovini naredne godine, a oni će vjerovatno prije toga u Izraelu biti nadograđeni naoržanjem i posebnom opremom.

Ukupno 55 komada tih vozila dobiće daljinski upravljane borbene stanice treće generacije koje proizvodi izraelska kompanija Elbit Systems.

Riječ je o lakim stanicama koje se montiraju na krov vozila i koje ne prodiru u njegovu unutrašnjost, što omogućava operateru da iz relativne sigurnosti oklopljene unutrašnjosti JLTV-a, upravlja naoružanjem na njegovom krovu.

Osam komada JLTV vozila koje crnogorska Vojska dobija u protivoklopnoj varijanti, biće najvjerovatnije naoružani protivtenskovskim vođenim raketama tipa „Spike“ koje proizvodi izrealska kompanije Rafeal Advanced Defence Systems LTD iz Haife.

Te rakete razvijene su krajem sedamdestih godina prošlog vijeka i proizvode se u više varijanti razlčitog dometa, težine bojeve glave i sistema za navođenje, a do sada su se pokazale veoma efikasno u brojnim ratnim sukobima na Bliskom i Dalekom istoku u kojima su upotrebljavane. U crnogorskom slučaju, najizglednije je da će osam JLTV vozila VCG, biti naoružano dvocjevnim lanserima za žično vođenu Spike LR 2 varijantu rakete koja je dometa do 5.000 metara i ima kumulativnu bojevu glavu, tzv. dvostruke reakcije koja je sposobna da probije čelični oklop debljine preko 700 mm.

Spike rakete su osim Izraela, trenutno u naoružanju vojski tridesetak država svijeta od kojih su mnoge članice NATO-a, a od naših komšija imaju ih oružane snage Hrvatske, Slovenije i Italije.

Bonus video: