Izvještaj Savjeta Evrope: Nismo jasno razumjeli zašto je potreban prenos crkvenog vlasništva

“Predstavljen je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti s ciljem jačanja crnogorske autokefalne crkve”, stoji u dokumentu predstavnika SE
49070 pregleda 215 komentar(a)
Sa jedne od litija u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Sa jedne od litija u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Bitan dio preliminarnog Nacrta postmonitoring izvještaja Savjeta Evrope (SE) za Crnu Goru posvećen je tadašnjem nacrtu, a sadašnjem Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

“Predstavljen je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti s ciljem jačanja crnogorske autokefalne crkve”, stoji u dokumentu predstavnika SE.

Navode da su vlasti uvjeravale Venecijansku komisiju da prenos imovine neće uticati na upotrebu imovine koju koristi vjerska zajednica, već bi se ove odredbe primjenjivale samo na kulturno nasljeđe.

Iz SE ističu da nisu dobili jasno objašnjenje koncepta „kulturno nasljeđe“ koji su vlasti koristile da opravdaju mogući povraćaj imovine od Srpske pravoslavne crkve, tokom njihovih razgovora o tom pitanju sa predstavnicima Venecijanske komisije.

“Koliko daleko ide ovaj koncept, jer nije sigurno da li svaka crkva ili svaki manastir, sami po sebi, mogu biti kvalifikovani kao ‘kulturna baština’. Do sada nismo dobili odgovor. Isto tako, nismo jasno razumjeli zašto je potreban prenos vlasništva, ako prenos u principu ne utiče na korišćenje ove imovine od strane vjerskih zajednica, kako su crnogorske vlasti uvjeravale Venecijansku komisiju”, navodi se u dokumentu.

Izvjestioci SE ističu da su čuli i zanimljiv stav - s obzirom na to da je većina odredaba ovog nacrta zakona ocijenjena pozitivnim od strane Venecijanske komisije, ako one koje se odnose na vlasništvo i dalje budu doživljavane kao kontroverzne, rješenje bi bilo da se nacrt zakona podijeli na dva odvojena teksta, kako se ne bi odlagalo poštovanje odredaba koje se odnose na status vjeroispovijesti.

Međutim, to se nije desilo jer je crnogorska Vlada posala jedinstven tekst zakona, koji je Skupština kao takav i usvojila krajem prošle godine.

Bonus video: