Janjušević opet optužuje Novaković: Prvo dajete sebi a mrvice ostalima

On je pozvao Novaković da se povuče iz tima za pregovore sa EU u poglavlju 23
163 pregleda 3 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ana Novaković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.06.2012. 16:01h

Predsjednik Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević i direktor NVO “Euromost” Almer Mekić ponovo su juče optužili direktoricu Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) Anu Novaković da je zluopotrijebila svoj položaj jer je dozvolila da njena organizacija na neregularan način raspodijeli novac Evropske unije namijenjen malim nevladinim organizacijama.

Oni su reagovali na poziv Novakovićeve da, ukoliko i dalje stoje iza svojih optužbi, podnesu krivičnu prijavu kao odgovorni građani.

Janjušević je iz tog razloga juče saopštio kako bi, da je Novaković “zloupotrijebila novac građana Crne Gore komunikaciju imao na sudu, a ne preko medija”: “Kako smatramo da ste zloupotrijebili sredstva građana EU, obratili smo se Leopoldu Maureru”.

On je Novakovićevu optužio da je prećutala “očigledan falsifikat vidljiv iz aviona”, pod kojim je mislio na organizaciju Mladi info sa sjedištem u Podgorici, a koja je ušla u konkurs kao organizacija sa sjedištem u Podgorici, prošla prvu fazu evaluacije i administrativne provjere, da bi na kraju bila podržana kao organizacija sa sjedištem u Nikšiću.

“Ako je tačna činjenica da ste se izuzeli iz glasanja kada se odlučivalo o projektu PRIME, onda sistem bodovanja pada u vodu. Ko je bodovao njihov projekat umjesto Vas? Sami svjedočite o vlastitim zloupotrebama”, tvrdi Janjušević.

On je Novakovićevu optužio da je prećutala “očigledan falsifikat vidljiv iz aviona”, pod kojim je mislio na organizaciju Mladi info sa sjedištem u Podgorici

On je dodao da kao službenik lokalne samouprave nikada nije konkurisao za raspodjelu novca NVO, već je, kako je objasnio, to radila “organizacija kojoj pripada - Centar za političku edukaciju, gdje je sedam članova organizacije angažovano na projektima”.

“Konkurisali smo samo jednom i to kada smo procijenili da će Komisija raditi krajnje stručno i transparento. Na sve prethodne konkurse nijesmo učestvovali jer su u komisijama ispred NVO sjedjeli vaši puleni i partneri na lokalnom nivou sa moralnom vertikalom koja se ogledala tako što su prvo sebi raspoređivali novac, pa mrvice koje su ostajale mogli su dobiti i drugi”, kazao je Janjušević.

Mekić je saopštio kako ne vidi da je “strašno to što je nekada osnivao zanatske firme da se prehrani radeći po krovovima sa satelitskom opremom, i tako izdržavao porodicu: “Ne vidim što je strašno ako sam i kazao prije dodijele novca da će projekat Euromosta proći, stvarno sam tako i mislio. Novaković je zaboravila da kaže da je taj projekat bio najbolji,i da je imao preporuke od Uprave za antikorupcijsku inicijativu i Opštine Bijelo Polje”.

On je pozvao Novaković da se povuče iz tima za pregovore sa EU u poglavlju 23, u kojem je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, dok tužilaštvo ne ispita njegove navode.

Bonus video: