Javna rasprava: Stanari traže veći razmak između zgrada

Predstavnica etažnih vlasnika zgrade “Zetagradnje” na urbanističkoj parceli 2, Dragana Nedić, je kazala da zgradu, čija je izgradnja planirana na urbanističkoj parceli 1, treba odaljiti više od 15 metara, kako bi se zadovoljio komfor i stanari imali više svjetlosti
695 pregleda 5 komentar(a)
JAvna rasprava blok 35 36, Foto: Luka Zeković
JAvna rasprava blok 35 36, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.06.2018. 18:52h

Izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana „Blok 35 i 36“ je, pored postojeće dvije, na prostoru od 14, 9 hektara planirana izgradnja još osam zgrada.

Riječ je o prostoru koji obuhvata područje odgraničeno Ulicom 4. jula prema zapadu, Bulevarom Miloša Rašovića na jugu, Bulevarom Vojvode Stanka Radonjića na istoku i granicom zahvata DUP-a “Blok 18 i 19 “ na sjeveru.

Stanari zgrade “Zetagradnje” su na centralnoj javnoj raspravi o Nacrtu DUP-a “Blok 35 i 36” zatražili da planirane zgrade budu na što većoj udaljenosti od njihove, da imaju više zelenila i parking mjesta.

Predstavnica etažnih vlasnika zgrade “Zetagradnje” na urbanističkoj parceli 2, Dragana Nedić, je kazala da zgradu, čija je izgradnja planirana na urbanističkoj parceli 1, treba odaljiti više od 15 metara, kako bi se zadovoljio komfor i stanari imali više svjetlosti.

Predstavnik obrađivača plana - firme “Winsoft”, Marko Martinović je odgovorio da je u ovom slučaju predviđena minimalna udaljenost između zgrada od 20 metara, ali da to ne znači da ne može biti 30 ili 35 metara.

Stanar Marko Mišić je kazao da je prema Priručniku za planiranje stambenih naselja koji je donijelo resorno Ministarstvo, minimalno rastojanje između dva objekta 24 metra. On je kazao da njemu i njegovim komšijama uliva sumnju dosadašnja praksa građenja u Podgorici, gdje su pojedina naselja unakažena. Mišić je pitao obrađivače plana da li smatraju da je osam zgrada na ovom ograničenom prostoru previše, ako već postoje dvije gabaritne zgrade. Od obrađivača plana Predraga Bulajića je dobio odgovor da nije previše, “nego tačno koliko treba”.

Na Mišićevo pitanje “Kome koliko treba? Građanima ili nekom drugom?”,Bulajić je odgovorio: “građanima i drugima, za one za koje se ovaj prostor planira”.

Odgovarajući na Mišićevo pitanje kolike kapacitete će imati planirana osnovna škola i vrtić u zahvatu tog plana, Martinović je odgovorio da je škola planirana za 1.800 đaka.

Mišić je kazao da je interes stanara da zgrade budu što udaljenije, da bude što više zelenila i drveća,a što manje stambenih zgrada i automobila.

Cijela centralna zona plana, kako je kazao Martinović, predviđena je za zelenilo, širine od 15 do 20 metara.

“ Ja dajem smjernice u najboljoj namjeri da bude sve kako treba, koliko ja mogu da utičem da bude zelenila i drveća. Tačan broj drveća nemamo...Da li možda sjutra tu neće biti drveća, možda i neće”, kazao je Martinović.

Vlasnik kompanije “Zetagradnja”, Blagota Radović je kazao da je interes svakog normalnog čovjeka da vrednuje svoju imovinu na način da je može uspješno prodati.

“Ako je dozvoljena zauzetost 0, 30 da li postoji ijedan investitor na svijetu zdravog razuma, koji bi objekat stavio na 15 metara od objekta, a ne bi iskoristio zadnju liniju da bude što dalje od objekta...”, kazao je Radović.

Predstavnica Sekretarijata za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine Zorica Rakčević je kazala da je planer predvidio rušenje baraka i na njihovo mjesto građenje objekta, nadajući se da će se naći investitor koji će porušiti te objekte i omogućiti tim stanarima bolje rješenje.

Stanar Davor Ivanović je istakao da vlasnici 140 stanova nemaju nijedno parking mjesto sa južne strane i pitao da li postoji mogućnost da se napravi dvosmjerna ulica.

“Ono što vi predlažete... da se parkirate bliže zgradi narušava kvalitet plana. Moramo mijenjati navike i koristiti podzemne etaže...Ovdje se radi o konfliktu između ljudi i automobila...Naš stav je da aprioritet treba dati ljudima”, kazao je Bulajić.

Stanar Kerim Međedović je pitao da li postoji mogućnost da budući investitor tokom izgradnje zgrade ne ispoštuje usmjerenja iz plana.

“Mandat ovog plana je da isplanira i da uslove. Tu završava i mandat ovog plana, a njegov život nastavlja kroz nadležne organe, lokalnu upravu i Ministarstvo”, kazao je Bulajić

Bonus video: