Jokić: Profesorica Stanovčić radila po Zakonu

Predsjednik Opštine Kotor tvrdi da neće dozvoliti da nekretnina tik uz uzlaz Fakulteta za turizam pripadne studentima, već tu može kao i do sada biti samo apoteka
5215 pregleda 4 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Opština Kotor
Vladimir Jokić, Foto: Opština Kotor

Opština Kotor neće dozvoliti da se poslovni prostor, tik uz ulaz Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, bude bilo što drugo do apoteka, što je već godinama, poručio je predsjednik Opštine Vladimir Jokić.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore smijenio je krajem prošle sedmice dekanicu kotorskog Fakulteta za turizam Tatjanu Stanovčić navodno zbog nepoštovanja odluka nadležnih organa UCG i nezakonitog raspolaganja imovinom ustanove kojom je rukovodila. Stvarni razlog je to što nije izašla u susret inicijativi studenata da im se dodijeli ovaj poslovni prostor, navodno za obavljanje prakse.

Jokić je “Vijestima” kazao da je Opština Kotor “u svrhu i u clju ostanka FTH u Kotoru, kao i njegove samoodrživosti, od 2005. godine ustupila Univerzitetu i Fakultetu poslovne prostore koji se izdaju, kako bi tim prihodima održavali zgradu ustanove”.

“Poslovni prostori se izdaju u skladu sa zakonom o državnoj imovini, a Opština daje saglasnost na istu. U konkretnom slučaju Opština Kotor je dala saglasnost da se predmetni prostor izda i koristi kao apoteka. Ono što mogu garantovati je da je moje opredjeljenje, kao i lokalne uprave, da namjena tog prostora u Starom gradu, u skladu sa tradicijom, bude namjenom apoteka, i to se neće mijenjati”, poručio je Jokić. Komentarišući smjenu profesorice Stanovčić zbog navodnog nepoštovanja odluka nadležnih organa UCG i nezakonitog raspolaganja imovinom ustanove kojom je rukovodila, Jokić je kazao da je Opština sa njom “imala i više nego dobru saradnju”.

“U ovom konkretnom slučaju, profesorica Stanovčić je u svemu postupala u skladu sa zakonom, uz punu podršku lokalne zajednice”, zaključio je on.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da je stvarni razlog za smjenu to što je Stanovčić odbila da ustupi studentskim predstavnicima poslovni prostor tik uz ulaz na kotorski fakultet, jer je taj prostor, kao i zgrada ustanove, zapravo imovina Opštine Kotor.

Sličan stav saopšten je i u odluci o njenom razrješenju, pa UO navodi da su dekani obavezni da prioritet treba da imaju “djelatnosti u funkciji zaposlenih i studenata”.

“Studentima je ranije usmeno obećano sa najviših adresa UCG da će dobiti prostor. To je prostor Opštine Kotor, a fakultet njime samo raspolaže i to uz saglasnost grada”, potvrdilo nam je više izvora.

Predstavnik studenata Fakulteta za turizam i član Upravnog odbora UCG Amar Rastoder nikada nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li je jedan od razloga zbog kojeg je dio studenata te ustanove prije dva dana tražio ostavku ili smjenu Stanovčić sporni poslovni prostor, u čijem je prostor vlasništvu, na osnovu čega ga studenti uopšte potražuju...

Bivša dekanica je kazala da je “iza svega ovog neka druga pozadina, odnosno da nije razriješena iz razloga koje je pročitala u medijima, te da je posebno neprijatno iznenađena, i posebno je simptomatično što je vijest o razrješenju prvo dospjela u medije, a ona o tome nije obaviještena zvanično”. Poručila je i da u svom dosadašnjem radu “nije prekršila Statut i zakon i da nijednim svojim postupkom nije dovela u pitanje zakonitost poslovanja fakulteta što se da lako provjeriti”.

Bonus video: