Kampanja "Ekološka nit koja nas spaja" prevazišla očekivanja

Kampanja uspjela da mobiliše sve društvene aktere u cilju podizanja nivoa svijesti o zaštiti životne sredine u Crnoj Gori.
162 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Sekulić, Daliborka Pejović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predrag Sekulić, Daliborka Pejović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.06.2011. 20:08h

U okviru kampanje “Ekološka nit koja nas spaja” organizovano je preko 160 aktivnosti, od čega 64 akcije čišćenja, 29 pošumljavanja, 48 eko časova i 19 radionica na temu zaštite životne sredine.

Na prezentaciji rezultata kampanje, koja je trajala mjesec dana, saopšteno je da je u akcijama učestvovala 21 nevladina organizacija, 17 crnogorskih opština, a uključilo se 35 osnovnih, dvije srednje škole i deset vrtića.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma ocijenili su da je kampanja, koja je imala za cilj podizanje svijesti građana, prevazišla očekivanja organizatora.

Zaštitno lice kampanje i poslanica SNP-a Snežana Jonica poručila je da 20 godina nakon proglašenja države ekološkom mora se krenuti u ozbiljniju priču i realizaciju da Crna Gora to stvarno i postane.

Pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine Ivana Vojinović istakla je da je kampanja uspjela da mobiliše sve društvene aktere u cilju podizanja nivoa svijesti o zaštiti životne sredine u Crnoj Gori.

"Cilj kampanje nije bilo jednokratno čišćenje prirode i divljih deponija, već mnogo dugotrajniji – podizanje nivoa ekološke svijesti. Svjesni smo da u Crnoj Gori postoje ekološki problemi - industrijska zagađenja, problem odlaganja otpada, neracionalno i neodgovorno korišćenje prirodnih resursa", kazala je ona.

Vojinović je dodala da će saradnja sa NVO sektorom biti od velike važnosti kada Crna Gora počne pregovore sa EU, jer je poglavlje 27 koje se tiče zaštite životne sredine jedno od najkompleksnijih u pregovaranju.

Pejović je istakla i da se tokom kampanje prvi put desilo da su se institucije, čija je nadležnost životna sredina konfrontirale, te da to smatra prednošću kampanje.

“To će dodatno zaoštriti naše obaveze i odgovornosti u donošenju odluka o ključnim pitanjima za životnu sredinu u naredne tri godine”, kazala je ona.

Zaštitno lice kampanje i poslanica SNP-a Snežana Jonica poručila je da 20 godina nakon proglašenja države ekološkom mora se krenuti u ozbiljniju priču i realizaciju da Crna Gora to stvarno i postane.

“Moto ove kampanje polazi od činjenice da smo zemlju pozajmili od budućih generacija i da je naša obaveza da je čuvamo za njih, a od nas. Ekologija mora postati naš stil života i način ponašanja”, kazala je ona.

Bonus video: