Kanjon Cijevne biće zaštićeno dobro, pogledajte zašto!

Javne rasprave o Nacrtu odluke će biti održane u GO Tuzi 12. januara od 10 do 12 sati, GO Golubovci 15. januara i u KIC-u “Budo Tomović” 18. januara u istom terminu
2 komentar(a)
kanjon Cijevne, Foto: Damira Kalač
kanjon Cijevne, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 24.12.2015. 18:54h

Dio kanjona rijeke Cijevne , koji se nalazi na teritoriji glavnog grada, biće proglašen zaštićenim prirodnim dobrom od lokalnog značaja, pod nazivom Spomenik prirode “ Kanjon Cijevne ”.

U Nacrtu odluke o proglašenju Spomenika prirode "Kanjon Cijevne", navodi se da je njegova površina 2.022 hektara i da područje kanjona karakteriše visok stepen biodiverziteta, koji se ogleda kroz prisustvo velikog broja endemičnih i reliktnih biljnih vrsta.

Cijevna canyon from identity & promotion on Vimeo.

Inicijativu za proglašenje pokrenula je GO Tuzi, a podržala je Delegacija EU u CG kroz projekat “Zajednička ekološka akcija za očuvanje rijeke Cijevne i održivi razvoj prekogranične regije”.

“Pristupilo se izradi stručne podloge - studije zaštite. Kako se istom utvrdilo da dati prostor posjeduje svojstva i vrijednosti koje treba zaštititi, pristupilo se donošenju odluke o proglašenju kanjona Cijevne spomenikom prirode”, piše u obrazloženju.

Za upravljača Spomenika prirode će do osnivanja privrednog društva, biti zadužen Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Javne rasprave o Nacrtu odluke će biti održane u GO Tuzi 12. januara od 10 do 12 sati, GO Golubovci 15. januara i u KIC-u “Budo Tomović” 18. januara u istom terminu.

Bonus video: