Kartu za trajekt plaća i Hitna pomoć

Vlasnici Pomorskog saobraćaja ne dozvoljavaju da se besplatno voze automobili Hitne pomoći, policije i Vojske. Državne i interventne službe moraju da sklope ugovor o plaćanju
7609 pregleda 7 komentar(a)
Trajekti u pristaništu Lepetane, Foto: Privatna arhiva
Trajekti u pristaništu Lepetane, Foto: Privatna arhiva

Preduzeće Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog, koje ima monopol na jedinoj trajektnoj liniji u državi Lepetane-Kamenari-Lepetane preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj, ne dozvoljava da se trajektom besplatno voze ni automobili državnih i interventnih službi, poput hitne pomoći, policije i vojske.

To je „Vijestima“ potvrđeno iz menadžmenta JZU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore (ZHMP) iz koga pojašnjavaju da ta državna javna ustanova nema sklopljen ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa preduzećem Pomorski saobraćaj u vezi trajektnog prevoza vozila Hitne pomoći.

”ZHMP u skladu sa pozitivno-pravnim propisima u Crnoj Gori, po dostavljanju mjesečne fakture sa specifikacijom usluge od strane Pomorskog saobraćaja, preuzima obavezu plaćanja te usluge. Zavod je za period od 1. januara do 23. oktobra za usluge trajektnog prevoza za vozila HMP-a na relaciji Kamenari- Lepetani i obratno, ima trošak od 765 eura”, rečeno je “Vijestima” u službi na čijem je čelu Saša Stefanović.

Besplatnog prevoza trajektom nema ni za Vojsku Crne Gore.

“Za uslugu prevoza službenih vozila Ministarstva odbrane i VCG trajektom, Ministarstvo odbrane zaključuje godišnji ugovor sa kompanijom Pomorski saobraćaj. Za to su opredjeljena novčana sredstva u iznosu od 5.000 eura godišnje”, kazali su “Vijestima” u Ministarstvu odbrane.

Privatna firma koja je u vlasništvu podgoričkih biznismena, braće Dejana i Dušana Bana i njihovog partnera Željka Mihailovića, besplatno trajektom ne prevozi ni policijska vozila. Iz Uprave policije ni nakon nedjelju dana nisu odgovorili na pitanja “Vijestima” imaju li godišnji ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Pomorskim saobraćajem i koliko godišnje izdvajaju novca za trajektni prevoz policijskih automobila sa jedne na drugu obalu Bokokotorskog zaliva.

Izvor “Vijesti”, dugogodišnji radnik Pomorskog saobraćaja, potvrdio nam je da se trajektni prevoz naplaćuje i policiji i MUP-u, ali nije mogao da se izjasni o kolikoj je konkretnoj sumi novca riječ na godišnjem nivou.

“Naplaćuje se i policiji za sva vozila, osim za ona kojima upravljaju lica sa posebnom propusnicom. Te propusnice pojedinim policijskim inspektorima i fukcionerima daje izvršni direktor Pomorskog saobraćaja Dejan Ban, koji to čini na osnovu svog diskrecionog prava“, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Iz Pomorskog saobraćaja su potvrdili da ta kompanija “naplaćuje svim korisnicima usluge trajektnog prevoza“.

„Izuzeće je prevoz lica, koje ova kompanija vrši bez naknade na sopstveni teret, svojim klijentima. Odnosi sa klijentima koji su predmet Vašeg interesovanja su regulisani ugovorima koji, između ostalog, sadrže i cijene, ali sadrže i odredbe poslovne tajne. Za tražene informacije o iznosu troškova po osnovu pruženih usluga trajektnog prevoza, upućujemo Vas da se obratite tim institucijama“, odgovorili su „Vijestima“ iz menadžmenta kompanije braće Ban na pitanja koliko novca godišnje prihoduju od trajektnih karti za vozila Hitne pomoći, Vojske i policije.

Cijene trajektnih karata u jednom pravcu iznose od jednog eura za bicikle do 25 eura za specijalna i vangabaritna vozila. Praksa da pješaci koji ulaze na trajekt ne plaćaju kartu, zadržana je iz vremena kada je Pomorski saobraćaj bio državno preduzeće, ali ne i tadašnja praksa da trajekt besplatno koriste i biciklisti. Naplata karte za bicikliste od jednog eura, uvedena je bez obrazloženja, u aprilu 2012.

Bonus video: