Kavariću, daj platu ili spremaj ostavku

Iz sindikata je saopšteno da u suprotnom predlažu Vladi da razriješi dužnosti poslovodstvo DZ i uspostavi novu upravu koja će „biti sposobna da na zakonit i valjan način vodi ustanovu u korist zaposlenih i građana“
6 komentar(a)
Dom zdravlja, Blok 5, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dom zdravlja, Blok 5, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.05.2015. 17:36h

Menadžment podgoričkog Doma zdravlja, na čijem je čelu Nebojša Kavarić, tvrdi da ne zna kad će zaposleni u toj ustanovi primiti aprilsku platu, zbog čega im je Sindikalna organizacija poručila da pripreme ostavke.

Sindikalci tvrde da je za kašnjenje plata i neisplaćivanje naknada za prevoz odgovoran menadžment, koji, prema njihovom mišljenju, treba hitno da podnese ostavku ukoliko ne riješi problem.

Iz sindikata je saopšteno da u suprotnom predlažu Vladi da razriješi dužnosti poslovodstvo DZ i uspostavi novu upravu koja će „biti sposobna da na zakonit i valjan način vodi ustanovu u korist zaposlenih i građana“.

„Vijesti“ su ranije objavile da je račun DZ Podgorica od 6. maja u blokadi i da je aprilska plata, koja je sa kašnjenjem „legla“ prošlog ponedjeljka, usmjerena na isplatu naknada za prevoz.

Prema informacijama iz Ministarstva zdravlja, država zaposlenima u zdravstvu duguje oko pet miliona eura za troškove prevoza za četiri godine, a za naplatu potraživanja većina se obratila Agenciji za mirno rješavanje sporova.

Iz sindikalne organizacije juče su kazali da menadžment više od četiri godine nije stavio van snage odluku o isplati prevoza iako su znali da budžetska pozicija za isplatu ovih sredstava ne postoji.

„Sada su im krivi crnogorski sudovi koji su utvrdili krivicu poslodavca koji je ustanovu doveo u vrlo težak položaj“.

Tvrde i da uprava DZ izdaje obavještenje u kojem krivicu pokušava da prebaci na zaposlene i njihove predstavnike i „prijeti nastavkom obustave isplate zarada kao i promjenom radnopravnog statusa zaposlenim na određeno vrijeme“.

U saopštenju piše da DZ duguje zaposlenima naknadu troškova za prevoz na rad i sa rada od 1. marta 2010. do 30. juna 2014. godine i da su radnici to pravo ostvarili na osnovu Zakona o radu.

Kazali su da u novonastaloj situaciji uprava pribjegava rješenju „nezabilježenom u istoriji radnih odnosa u našoj državi...ostavivši tako sve zaposlene u svojoj ustanovi bez zarade za april“.

Račun i dalje u blokadi, dug za prevoz još 170.000 eura

Iz DZ Podgorica juče je saopšteno da je do sada sa računa isplaćeno 370.000 eura po osnovu prevoza i da je preostalo da se uplati još oko 170.000 eura kako bi se pokrio ukupan iznos za naknadu.

“ Račun Doma zdravlja Podgorica je i dalje u blokadi i biće dok se ne izmire dugovanja po osnovu prevoza. Preko sudskog izvršitelja su skinuta sredstva za prevoz, a bila su namijenjena za platu za april 2015. godine. Još nijesu refundirana sredstav za prevoz, neizvjesno je kada će zaposleni primiti aprilsku platu”, odgovorili su “Vijestima” iz te zdravstvene ustanove.

Bonus video: