KCCG nabavio "ajfone" pa ih dijelili kao poklone

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, radi se o preko 30 aparata, od čega je 20-ak skupocjenih - “ajfon 8”, “samsung S8”, dok je 10-ak srednje klase. Aparati “high performance class”, odnosno posljednje serije “ajfona” i “samsunga”, u specijalizovanim radnjama koštaju između 800 i 1.000 eura, dok je cijena telefona srednje klase do 350 eura
113 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2018. 20:57h

Klinički centar Crne Gore krajem prošle godine obnovio je ugovor sa Telenorom i preko njega pod povlašćenim uslovima uzeo 30-ak vrijednih mobilnih telefona, od kojih su neki završili kao pokloni javnim funkcionerima. Tako je “ajfon 8”, koji na tržištu vrijedi oko 850 eura, poklonjen “bez posebnog povoda” direktoru Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Seadu Čirgiću.

“Ne postoji poseban povod za ovaj poklon osim dobre saradnje i odnosa između Kliničkog centra i Fonda za zdravstveno osiguranje,” rečeno je “Vijestima” iz ustanove na čijem je čelu Zorica Kovačević.

Iz Kliničkog centra su odgovorili da 2017. nijesu potrošili ne cent za telefone jer nabavka nije planirana. Tenderom, kojim je obnovljen ugovor sa Telenorom preko paketa koji se plaćaju za međusobnu komunikaciju zaposlenih, mogu da se otplaćuju i telefoni koji se tako dobijaju pod povlašćenim uslovima. Vrijednost javne nabavke je, navedeno je na sajtu Uprave za javne nabavke, 18.771 euro.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, radi se o preko 30 aparata, od čega je 20-ak skupocjenih - “ajfon 8”, “samsung S8”, dok je 10-ak srednje klase. Aparati “high performance class”, odnosno posljednje serije “ajfona” i “samsunga”, u specijalizovanim radnjama koštaju između 800 i 1.000 eura, dok je cijena telefona srednje klase do 350 eura.

Kada je u pitanju “ajfon 8”, poklonjen direktoru Fonda zdravstva, iz KC-a su odgovorili da ih nije koštao jer je “dobijen od Telenora na osnovu sprovedenog postupka javne nabavke usluge mobilne telefonije, kada je zaključen okvirni sporazum na dvije godine”.

Tvrde da je Čirgić jedini funkcioner kojem je poklonjen telefon, iako ne navode koliko ih je nakon obnavljanja ugovora stiglo u KC.

Uz ovakve telefone, stigle su i VIP sim kartice - jedna sa neograničenim pozivima u državi, SMS porukama i internetom, te besplatnim dolaznim pozivima u inostranstvu. Ostalih 35 kartica su sa neograničenim pozivima u Crnoj Gori, SMS porukama i do 10 GB interneta. Nije poznato kome su ove kartice u KC dodijeljene.

Iz Telenora su “Vijestima” odgovorili da ta kompanija nije poklonila KC-u telefone.

Objašnjavaju i da je KC poslovni korisnik Telenora, “na osnovu ugovora zaključenog poslije zakonski sprovedenog procesa nabavke”.

Mobilni operateri fizičkim i pravnim licima koji sa njima potpišu dvogodišnji ugovor omogućavaju kupovinu telefona pod povlašćenim uslovima.

Prema ugovoru za nabavku usluga mobilne telefonije, koji je dostupan na sajtu Uprave za javne nabavke, Telenor je ponudio najbolje uslove za 2.431 zaposlenog u KC-u.

U ugovoru se vidi da uključuje nabavku, odnosno aktiviranje 36 VIP kartica.

Telenor se ugovorom, između ostalog, obavezao i da će “u roku od 20 dana od dana potpisivanja ovog ugovora izvršiti implementaciju i aktiviranje mobilnih telefona, nakon čega je usluga kontinuirana za period od godinu dana po osnovu zaključenog prvog godišnjeg ugovora”.

Ugovor još predviđa, kako piše, da će se “u ime obje ugovorne strane odrediti ovlašćena lica koja će jedina biti uključena i odgovorna za aktiviranje mobilnih telefona i svu dalju komunikaciju u postupku realizacije obaveza po tom ugovoru”.

Čirgić prijavio poklon, ne bi prihvatio da nije donacija

FZO je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije da je 30. novembra prošle godine Čirgić od Zorice Kovačević dobio “ajfon 8”, čija je trenutno tržišna vrijednost oko 850 eura.

Poklon je u registru ASK kategorisan kao prikladan, iako Zakon o sprečavanju korupcije za tu vrstu dara predviđa vrijednost ne veću od 50 eura.

ASK nikad nije odgovorio “Vijestima” na pitanja.

FZO preusmjerava novac iz budžeta za zarade zaposlenih u KC-u, a povremeno i raspisuje tendere za dio medicinske opreme.

“Prije nego što je dodijeljen telefon, moje interesovanje je bilo da li je telefon kupljen od strane KC-a, u kom slučaju poklon ne bih prihvatio. Telefon koji sam prijavio ASK-u je poklon Telenora KC-a, što znači da je nabavna vrijednost za KC 0,00 eura i iz tih razloga shodno Zakonu to se klasifikuje kao prigodan poklon. Dobijeni telefon lično koristim. Takođe, telefon se tretira kao državno vlasništvo,” kazao je Čirgić za “Vijesti”.

Čirgić je dodao i da mu je telefon uručen lično, bez primopredajnog zapisnika.

Telenor je saopštio da nije donirao telefone KCCG.

Galerija

Bonus video: