Kiša spasila građane Podgorice od restrikcija vode

"Ćemovsko polje je u ovom periodu bilo malo problematično, a i vodoizvorište u Zagoriču je imalo tu oscilaciju u nivou"
0 komentar(a)
makrid, Foto: Zoran Đurić
makrid, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.09.2011. 15:45h

Velika suša i kišni post od skoro tri mjeseca, prema riječima tehničkog direktora "Vodovoda" Filipa Makrida, ne mogu napraviti većih problema kada je u pitanju snabdijevanje pijaćom vodom.

On je kazao da sa glavnim vodoizvorištem Mareza, kvalitetom, količinom i dotokom vode sa Mareze, nemaju problema, ali se problemi, kako je istakao, javljaju na bunarskim vodoizvorištima.

Makrid se nada da uz kišne padavine i smanjenje potrošnje neće biti potrebe za moguće restrikcije vode na nivou Podgorice, koje su najvljivane prošle sedmice.

"Mareza sa koje se Podgorica najvećim dijelom snabdijeva, oko 60 procenata, je bila stabilna ove sezone, ali i ranijih sezona. Dok bunarska vodoizvorišta, sa kojih se snabdijava ostali dio grada, u sušnom periodu imaju ograničeni kapacitet i prihranjuju se iz podzemnih izdana koji zavise od hidroloških padavina i hidrologije. Ćemovsko polje je u ovom periodu bilo malo problematično, a i vodoizvorište u Zagoriču je imalo tu oscilaciju u nivou", rekao je Makrid.

Restrikcije na području Golubovaca

Osim u Golubovcima velika potrošnja registrovana je i na području Gornje i Donje Gorice

"Restrikcije su aktuelne na području Golubovaca, jer se voda neracionalno troši zalivanjem bašti. Danas kada pada kiša u Golubovcima svako može da ima vodu, a čim dođe sunčano vrijeme voda je opet problem" rekao je Makrid.

Kako on kaže, “Vodovod” je naviknut na preveliku potrošnju vode u ljetnjem periodu, koja je prouzrokovana zalivanjem zelenih površina i krađom.

"Mi smo gledali da budemo spremni za sezonu i da remonte na crpnim stanicama obavimo na vrijeme i kako treba. Osim Golubovaca imali smo jako veliku registrovanu potrošnju na području Gornje i Donje Gorice. Sva prigradska naselja u suštini imala su veliku potrošnju vode što se može vidjeti, jer su bašte sve zelene i pored sušnog ljeta. Rubna naselja troše jako puno u odnosu na broj stanovnika, a tu su daleko najveći problemi sa nelegalnom potrošnjom. Od pojedinačnih potrošača najveći su pravna lica i ustanove kao što su Klinički centar, studentski domovi i još par pojedinačnih potrošača", rekao je Makrid.

Slično kao 2003.

Načelnik hidrologije u Hidrometeorloškom zavodu Crne Gore Darko Novaković kazao je da je slična situacija u Podgorici bila 2003. godine kada je bilo 120 tropskih dana, ali ni tada građani nijesu bili ugroženi.

"Rijeke su bile tokom ljeta približno na minimalnim vodostajima zbog čega je bio smanjen kapacitet podzemnih voda, ali ništa na šta nismo navikli. Mareza ima rezervi koje zadovoljvaju sve potrebe građana", naveo je Novaković.

Zbog suše ugrožena vodoizvorišta u Zagoriču i na Ćemovskom polju

Lješnjanima struja gasi vodu Makrid je kazao da “Vodovod” radi sve što je u njihovoj mogućnosti da vodovodni sistem na Barutani, koji je dio seoskog sistema Lješanske nahije, dovede u normalnu funkciju.

"Tamo je osnovni problem snabdijavanja dug za struju. U toku imamo radove na cjevovodu od Botuna do Dajbaba da pomognemo građanima Golubovaca da dobiju nove količine vode. Intenzivno mijenjamo određeni broj cjevovoda po samom gradu da bismo smanjili gubitke ljudima koji se žale i obezbjedili bolju uslugu. U skorijem periodu planiramo otvaranje novih kapaciteta na vodoizvorištu Dinoša i povezivanje sa glavnim gradom. Za to smo dobili donaciju 200.000 eura od Slovačke, kao i cijevni materijal i u toku sljedeće godine uz naše učešće kompletiraćemo taj projekat. Radimo i na projektu vodoizvorišta Mareza sa japanskom Vladom, koji očekujemo da će biti završen sljedeće godine", istakao je Makrid.

Bonus video: