Klinički centar bogatiji za tri ljekara iz Srbije: Bolja briga za najmlađe i urgentne pacijente

Dječji neurolog Predrag Ignjatović zadovoljan je kolektivom, velikom energijom i posvećenošću kolega. Doktori Mijailović i Lukić sa kolegama iz Crne Gore razvijaju nove metode, prije svega trombektomiju kod pacijenata sa akutnim infarktom mozga
21314 pregleda 19 komentar(a)
Mijailović, Foto: Boris Pejović
Mijailović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.01.2020. 23:03h

Klinički centar je prošle godine postao bogatiji i za tri ljekara iz Srbije - supspecijaliste interventne radiologije Milana Mijailovića i Snežanu Lukić i dječjeg neurologa Predraga Ignjatovića.

Dječji neurolog Ignjatović, kojeg su neki najmlađi pacijenti imali prilike da upoznaju kao konsultanta od 2012. godine, lani se zaposlio u Institutu za bolesti djece.

Zadovoljan je kolektivom, velikom energijom i posvećenošću kolega, a očekuje da će saradnju sa ovom ustanovom nastaviti i nakon isteka radne dozvole koja važi godinu.

“Moram da istaknem da ja nisam u pravom smislu novi član kolektiva Instituta za bolesti djece i da nisam stranac u Podgorici. Moja saradnja sa ovom ustanovom počela je u martu 2012. godine i od tada sam radio kao konsultant u sferi pedijatrijske neurologije. U početku sam dolazio jednom mjesečno, vremenom je saradnja postala čvršća pa sam počeo da dolazim češće. Nekako smo došli do momenta da razgovaramo i o mom dolasku u ovu ustanovu”, kazao je za “Vijesti” Ignjatović, koji je dvadeset godina radio u beogradskoj Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu.

Ignjatović je istakao da su postojali i nemedicinski razlozi dolaska u Podgoricu, grad pun sunca, u čijoj se blizini nalaze i more i planine.

Ignjatović tvrdi da je svih godina, dok je radio kao konsultant u Institutu za bolesti djece, imao priliku da upozna tu ustanovu, počev od prijemne ambulante, pa do odjeljenja intenzivne njege.

“Zaista sam stekao utisak da se radi o medicinskoj ustanovi u kojoj je organizacija posla odlična, obučenost kadra na visokom nivou, a zalaganje veoma veliko… Sa druge strane, prepoznao sam da uprava ima jasnu strategiju za dalji razvoj ustanove i da postoji podrška i snažno angažovanje u cilju osvajanja novih dijagnostičkih procedura…”, rekao je Ignjatović.

Predrag Ignjatović
Ignjatović(Foto: Boris Pejović)

On je ocijenio da je saradnja između kolega različitih specijalnosti izuzetno dobra i da se pod jednim krovom nalaze stručnjaci različitih profila, pa se veoma brzo može sprovesti dijagnostika.

“Zaista postoji entuzijazam zaposlenih u Institutu, svi rade sa velikom energijom i uz dobru saradnju postižu izuzetne rezultate u različitim oblastima bolesti koje se javljaju kod djece. Kolege su otvorene za kontakt, informacije se brzo razmjenjuju, hitne konsultacije se odmah obavljaju i to je velika prednost… i javnost mora da zna da je u takvim uslovima moguće postići dobre rezultate”, tvrdi dječji neurolog.

“Kada se mijenja životna i poslovna sredina, uvijek postoji neka rezerva u smislu da li će ispasti onako kako smo planirali, a ja mogu da kažem da smo prezadovoljni jer smo uspjeli da za jako kratko vrijeme napravimo timove i da sve funkcioniše”, kazao je Mijailović.

Doktori Mijailović i Lukić od sredine septembra prošle godine rade u Kliničkom centru, a sa kolegama iz Crne Gore razvijaju nove metode, prije svega trombektomiju kod pacijenata sa akutnim infarktom mozga…

Klinički centar Crne Gore
Nove metode u liječenju moždanog udara: Klinički centar(Foto: Savo Prelević)

Mijailović, inače profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, specijalista je radiologije i supspecijalista interventne radiologije.

On je, zahvaljujući saradnji dviju univerzitetskih jedinica, od prošle godine drži nastavu specijalistima radiologije u Crnoj Gori…

To je, između ostalog, bio i jedan od tri razloga njegovog dolaska u susjednu zemlju.

“Profesorka Lukić i ja nismo došli u nepoznatu sredinu… Dobili smo studijsku godinu u Kragujevcu da ovdje budemo nastavnici na specijalističkim studijama i da u Kliničkom centru krenemo da razvijamo nove metode zbog kojih je neko ranije morao da dolazi iz inostranstva. Na prvom mjestu, najbitnija je primjena metode trombektomije u liječenju moždanog udara”, istakao je Mijailović.

On je kazao da je za primjenu ove metode, odnosno funkcionisanje Stroke centra, neophodan tim od barem troje doktora i stalan rad, 24 sata, 365 dana u godini.

Mijailović je pojasnio da Crna Gora sada ima Stroke centar koji može da pokrije čitavu teritoriju zemlje, u smislu da se za maksimum osam sati pacijentu koji je doživio moždani udar može u Kliničkom centru uraditi metoda trombektomija.

“Da bi Stroke centar mogao da postoji, neophodno je da doktori znaju da primjenjuju složenu proceduru. Proces edukacije nije brz i jednostavan, a mi ćemo biti prezadovoljni ako za godinu obučimo još nekog od mlađih kolega. Imamo doktore koji će moći da savladaju tehniku…”, rekao je Mijailović.

On je kazao da je za funkcionisanje ovog, za pacijente veoma važnog centra, potreban tim koji čine interventni radiolog i radiolog koji uradi inicijalni skener, neurolog, neurohirurg, anesteziolog.

“To je jedan multidisciplinarni tim. Jedan čovjek ne može ništa da uradi, a pored četiri ljekara specijalista tu su i instrumentari, rendgen tehničari, anestetičari, koji su takođe dio tima koji mora da odraguje svakog trenutka. Šlog ne bira vrijeme i mjesto”, naglasio je Mijailović.

On je kazao da je jedan od motiva njihovog dolaska i to što su prepoznali da među mladim specijalizantima ima izuzetno kvalitetnih kadrova, koji žele da uče i rade.

“Naš boravak je za sa zada ograničen do septembra ove godine. Ono što je za sada pozitivno je da postoji dobra saradnja sa neurolozima, neurohirurzima i visok nivo entuzijazma svih da ova metoda zaživi, a da Stroke centar radi i da to bude na dobrobit svih, te da pacijenti koji žive u Crnoj Gori osjete bezbjednost i sigurnost u smislu da postoji kadar koji im može pomoći 24 sata dnevno”, zaključio je Mijailović.

Bonus video: