Knežević tvrdi da je građena za Đukanovića: Vile nema u katastru, nadležni ćute

Vlasnik “Atlas grupe” kojeg tužilaštvo sumnjiči da je formirao kriminalnu grupu koja je nezakonito sticala milionsku korist, kazao je da je prvi sukob sa Đukanovićem nastao upravo oko kuće na Gorici
31676 pregleda 47 komentar(a)
Knežević tvrdi da mu je Đukanović nudio da se vila vodi na njega, Foto: Filip Roganović
Knežević tvrdi da mu je Đukanović nudio da se vila vodi na njega, Foto: Filip Roganović

Kuća pored vile Gorica, za koju vlasnik Atlas grupe Duško Knežević tvrdi da je građena za Mila Đukanovića, još nije upisana u katastar.

Iz Uprave za nekretnine “Vijestima“ nijesu odgovorili da li je i ko podnio zahtjev za uknjiženje vile, građene na gradskom građevinskom zemljištu ustupljenom biznismenu Vladanu Ivanoviću.

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora u julu 2013. godine izdao je Ivanoviću građevinsku dozvolu za izgradnju stambenog objekta pored vile Gorica. U građevinskoj dozvoli piše da se kuća prostire na 481 kvadratni metar i da ima suteren, prizemlje i sprat.

Građevinska dozvola izdata 2013. godine

Glavni projekat za vilu uradila je firma “ID studio“ iz Budve, a izvještaj o reviziji glavnog projekta u novembru 2012. godine podgorička firma „Urban studio“. Vodeći projektant je Irena Miljević, inženjerka arhitekture iz Beograda.

Prema katastarskim podacima, Ivanoviću je na koriščenje Glavni grad dao livadu pete klase od 1.579 kvadrata. Kao teret, odnosno ograničenje, upisana je zabilježba ugovora – rok izgradnje objekta dvije godine od pribavljanja upotrebne dozvole. Među rješenjima koje je Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora Glavnog grada izdao u posljednjih šest godina, nema upotrebne dozvole izdate investitoru Ivanoviću za kuću na Gorici.

Na tabli postavljenoj na gradilištu pisalo je da je izvođač radova kompanija “Kroling“ iz Danilovgrada, dok je stručni nadzor vršila firma “Master inženjering“, u vlasništvu investitora.

Tokom uključenja u emisiju “Načisto“ na Televiziji Vijesti u četvrtak, Knežević je rekao da “cijela Crna Gora zna da je to Đukanovićeva kuća“, iako se vodi na njegovog prijatelja Vladana Ivanovića.

Vlasnik “Atlas grupe” kojeg tužilaštvo sumnjiči da je formirao kriminalnu grupu koja je nezakonito sticala milionsku korist, kazao je da je prvi sukob sa Đukanovićem nastao upravo oko kuće na Gorici.

“Đukanović mi je ponudio da se na mene vodi kuća koja je na Gorici, kada je trebalo da se gradi, međutim, ja sam to odbio i kuća se vodi na Vlada Ivanovića - njegovog druga. Žao mi je što Vlada uvlačim u sve ovo, ali to je jedna realnost i mislim da bi državni organi trebalo odmah da pokrenu istragu i vide kako je ta kuća finansirana i ko stoji iza te kuće formalno“.

Đukanović i Knežević

Knežević je Televiziji Vijesti kazao i da je Đukanoviću navodno rekao “da nije normalno da on ima kuću tolike površine i vrijednosti odmah pored vile Gorica i da, kada se vlast promijeni, nije dobro da stanuje tu“.

Gradnja kuće pored vile Gorica počela je prije četiri godine, na zemljištu koje je bivša podgorička uprava ustupila Ivanoviću na koriščenje uz naknadu. Ugovor o prenosu prava na građevinsko zemljište potpisali su Ivanović i tadašnji direktor Agencije za imovinu Podgorice Dragan Đukić. U njemu piše da se gradska urbanistička parcela od 1.579 kvadrata prenosi na korišćenje uz naknadu. Cijena po kvadratu iznosila je 702 eura, odnosno 1.108.458 eura ukupno, a dokumenta Sekretarijata za finansije potvrđuju da je Ivanović uplatio novac na račun podgoričkog budžeta.

“Vijesti“ su u februaru 2014. godine objavile da je tadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša donio odluku o ustupanju 1.579 kvadrata gradskog građevinskog zemljišta pored vila “Gorica” Ivanoviću i da bi u kuću trebalo da se useli Đukanović.

Mugoša je odluku donio nakon što je 2008. godine izmijenjen DUP Nova varoš 2, kojim su, pored vile Gorica, ucrtane dvije parcele tik uz Atinsku ulicu u kojoj živi Đukanović.

“Vijesti” su prije pet godina objavile da u Statutu Glavnog grada piše da “imovinom Glavnog grada raspolaže Skupština” i da ona “može prenijeti pravo davanja imovine u zakup i pravo prodaje pokretnih stvari na nadležne organe uprave Glavnog grada, u skladu sa posebnom odlukom”, ali da je praksa da podgorička Skupština utvrdi okvirni plan za prodaju zemljišta, a Mugoša zatim sam donosi odluke.

Tome su se protivili opozicioni odbornici.

Iz PG Biroa, 2014. godine saopštili su da je Direkcija za imovinu u postupku po javnom pozivu prodala parcelu ispod Gorice Ivanoviću.

Tvrdili su da Mugošina odluka „nužno proizlazi iz postupka javne prodaje“, tokom koga je Ivanović ponudio najveći iznos naknade za zemljište.

Petrović nije povezan sa projektantima?

Knežević je u četvrtak saopštio da je arhitekta Zoran Petrović sa sinom “radio kuću i potvrdio da je kuća Mila Đukanovića“.

“Vijesti“ nijesu uspjele da stupe u kontakt sa Petrovićem.

Njegovo ime, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), nije povezano sa projektantima kuće na Gorici.

Bonus video: