Ko će u fotelje pomoćnika direktora UP: Lazović, Minić, Đurović, Spičanović i Tomčić saslušani o ciljevima

Lazović prethodnih godina nije spadao u krug operativaca sa kojima je Veljović sarađivao, ali ni u osobe od povjerenja bivšeg šefa ANB-a i sadašnjeg premijera Duška Markovića. Sa bivšim kolegom Duškom Golubovićem, Lazović je važio upravo za one koji su opstruirali Veljovića i Markovića
15189 pregleda 7 komentar(a)
Dragoslav Minić, Foto: Boris Pejović
Dragoslav Minić, Foto: Boris Pejović

U narednih par dana trebalo bi da bude poznato ko će sjesti u fotelje pomoćnika direktora Uprave policije Veselina Veljovića - sa kandidatima koji su konkurisali za te pozicije juče je obavljen razgovor u Upravi za kadrove.

Prema saznanjima “Vijesti” oni su nedavno razgovarali i sa Veljovićem, a navodno konkurs je formalnost, jer su fotelje dogovorene već i prije raspisivanja oglasa.

Mimo četiri kandidata koji su se javili na isto toliko radnih mjesta, poštom je stigla i prijava nekadašnjeg Veljovićevog pomoćnika Dragoslava Minića.

On je konkurisao na poziciju za koju se bori i bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Zoran Lazović - mjesto rukovodioca Specijalnog odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Sa aktuelnim načelnikom barske policije Dragom Spičanovićem juče je razgovarano o njegovim planovima ukoliko dobije poziciju pomoćnika za finansije, pravo, kadrove, logistiku, a sa rukovodiocem Interpola NCB Podgorica Dejanom Đurovićem o onome što bi činio kao šef Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Peti kandidat, direktor Forenzičkog centra Zoran Tomčić govorio je o onome što ga preporučuje da preuzme rukovođenje specijalnim policijskim jedinicama.

Sagovornik iz vrha Uprave policije kazao je da su kandidati juče imali i pismeno testiranje i da će nakon razgovora biti donijeta odluka o izboru pomoćnika.

“Provjera kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata koji ispunjavaju uslove javnog konkursa, u pisanoj formi, obavljena je juče u 11 sati, a u 13 časova počeli su strukturirani intervjui”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Oko 16 sati iz zgrade Uprave za kadrove izašli su Lazović, Đurović, Spičanović i Tomčić. Prema podacima Uprave za kadrove, provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata vrši Komisija: “Shodno uslovima javnog konkursa, a u skladu sa Uredbom o kriterijumima i bližem načinu sprovođenja provjere znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina za rad u državnim organima”.

Pojašnjeno je da testiranje u pisanoj formi podrazumijeva izradu pisanog rada koji sadrži sagledavanje prioriteta i predloga za unapređenje procesa rada, odnosno stanja u oblasti rada za koju se kandidat imenuje, odnosno postavlja.

“Strukturirani intervju se sprovodi sa svakim kandidatom koji je ostvario više od 50 odsto bodova na testiranju u pisanoj formi. Na strukturiranom intervjuu kandidat pred svim članovima Komisije izlaže pisani rad, nakon čega se kandidatu postavljaju pitanja. Na strukturiranom intervjuu ocjenjuju se kompetencije: liderstvo; usmjerenost na rezultate; saradnja; komunikacija i inovativnost”, pojašnjeno je iz Uprave za kadrove.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da će, ukoliko sve bude po planu, Vlada dobiti predlog da imenuje nove pomoćnike direktora Uprave policije.

Objasnio je da je mala vjerovatnoća da se konkurs poništi, iako je broj prijavljenih kandidata gotovo istovjetan broju raspisanih mjesta.

Lazović, koji navodno po dogovoru dobija najznačajniji sektor, nema policijskog iskustva, ali je dugogodišnji operativac Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala ANB-a.

Ukoliko sjedne u tu fotelju u njegovim rukama biće najteža krivična djela organizovanog kriminala i korupcije koje istražuje više sektora UP – od organizovang kriminala, kriminalistike, do privrednog kriminala.

Za policijske službenike sa kojima su “Vijesti” ranije razgovarale to je iznenađenje, jer Lazović prethodnih godina nije spadao u krug operativaca sa kojima je Veljović sarađivao, ali ni u osobe od povjerenja bivšeg šefa ANB-a i sadašnjeg premijera Duška Markovića. Sa bivšim kolegom Duškom Golubovićem, Lazović je važio upravo za one koji su opstruirali Veljovića i Markovića.

Opozicioni poslanici, uglavnom Nebojša Medojević, više puta su ih u Skupštini pominjali kao osobe iz takozvanog “Grand klana”, umiješane u nezakonite poslove. Medojević je zbog toga prošle godine pozivan i u tužilaštvo.

Lazović i Golubović su krajem aprila 2015. napustili ANB sa još 70 kolega koji su penzionisani pod povoljnim uslovima.

Zvanični razlog bilo je podmlađivanje kadra zbog priprema za članstvo u NATO, a u stvari je tada služba očišćena od kompromitovanih kadrova.

Dvojica operativaca, navodno, tada nijesu pristali na penzije, već su potpisali sporazumni raskid radnog odnosa kako bi mogli opet da se vrate u državnu službu. Lazovićevo ime je došlo u žižu javnosti prije devet godina kada je objavljen snimak sa svadbe Ro­žaj­ca Sa­feta Ka­li­ća.

ANB je ta­da sa­op­šti­la da je tamo bio slu­žbe­no jer su ta­mo bi­li broj­ni pri­pad­ni­ci kri­mi­nal­nog mi­ljea iz re­gi­o­na.

Njegov sin, Marko Lazović, službenik Sektora kriminalističke policije, nedavno je bez povoda tukao navijača Crvene zvezde na košarkaškoj utakmici u Podgorici. Međutim, on zbog toga nije krivično odgovarao, već su kolege uzele izjavu od njega i sa snimkom je dostavii Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije.

Bonus video: