Ko nas sluša preko "jaguara"?

Sudbina sistema za prisluškivanje bivše vojske Srbije i Crne Gore nije poznata ni nakon više od decenije, ekspert upozorava da mu se mora ući u trag iz bezbjednosnih razloga
20164 pregleda 22 komentar(a)
Niko nije bezbjedan (ilustracija), Foto: Shutterstock
Niko nije bezbjedan (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ni poslije više od deceniju nije poznata sudbina sistema za prisluškivanje poznatog pod nazivom “jaguar”, koji je svojevremeno bio u posjedu bivše vojske državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Jedino se zna da je taj sistem bio u rukama petog vojno-obavještajnog centra u Podgorici.

Kako je i gdje nestao, odnosno gdje bi se danas mogao nalaziti, pitanja su na koja nema odgovora.

Vrijednom i potencijalno opasnom uređaju, trag se misteriozno izgubio.

Od kada je prije nekoliko godina to pitanje postavljeno, pokušava se relativizovati njegova vrijednost i upotrebljivost zbog navodne zastarjelosti.

Dobro obaviješteni izvor tvrdi da koliko god da se pojavilo novih generacija prislušnih uređaja, “jaguar” je još uvijek prisutan na svjetskom tržištu naoružanja.

Činjenica je da je njegovu fotografiju nemoguće pronaći i na zvaničnom sajtu britanske vojske.

“Jaguar je britanski proizvod. Tačno je da se pojavilo mnogo novih uređaja koji su savremeniji, ali sama činjenica da se od javnosti čuva njegova fotografija, govori u prilog tome da se on još traži i prodaje na svjetskom tržištu, naročito na Bliskom istoku”, objašnjava sagovornik “Vijesti” - poznavalac prislušne tehnike.

Dodaje da bi u trag prislušnom uređaju moralo da se uđe prvenstveno iz bezbjednosnih razloga.

“Ko god da sada ima taj uređaj, lako ga može zloupotrijebiti, a to može biti bilo ko, pa i kriminalne grupe”. “Jaguar“ je u Crnu Goru stigao iz Hrvatske početkom ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka i raspada nekadašnje Jugoslovenske narodne armije.

Sa povlačenjem JNA, donesen je Podgoricu i smješten u komandi korpusa, u kasarni u Maslinama. Vojska SCG od tada ga je navodno koristila za praćanje svega što im je bilo interesantno na ovim prostorima.

Sistem za prisluškivanje na tom mjestu je bio sve do referenduma o crnogorskoj nezavisnosti, tvrdi izvor “Vijesti”.

“Neposredno poslije toga je nestao. Vojska Crne Gore negirala je da ga je našla kada je naslijedila kasarnu“.

Sagovornik ističe da je sasvim sigurno da “jaguar” nije napustio Crnu Goru.

“Nema nikavih tragova o tome da je napustio našu državu. Mogao ga je uzeti samo neko ko je znao da ovaj sistem tamo postoji. Neko ko zna da ga koristi“.

On kaže da u to vrijeme nije bilo mnogo takvih sistema za prisluškivanje i da ga nijesu posjedovale ni neke poznate policijske ili vojne formacije. Tvrdi da ga nije posjedovala ni jedinica za specijalne operacije (JSO).

Prislušni sitem „jaguar“ je britanskog porijekla i može da prati pet hiljada telefonskih razgovora u minuti sa daljine i do sto kilometara. Sa njim se može slušati sva žična i bežična telefonska komunikacija. Taj sistem može da locira lice koje je predmet praćenja u krugu od pet metara.

Prednost sistema, u odnosu na novije, u tome je što je veličine putne torbe i što može da se izmješta vrlo lako, pa je zgodan za teren, a radi na baterije.

“Jaguar je u stanju da dekodira telefone. Kada naiđe na kodiranu prepreku, sistem se za nju zakači i ne prestaje da radi sa prestankom telefonskog razgovara. On nastavlja da radi na tome nerednih sati sve dok ne razbije kod. Poslije toga taj kodirani telefon je uvijek dostupan za praćenje“, objašnjava izvor “Vijesti”.

Taj sistem za prisluškivanje može da sluša i radio sisteme i radio stanice. Koliko je moćan govori i činjenica da je sposoban da prati pet hiljada telefonskih razgovora u samo jednoj minuti. Ima softver koji prati telefone i umrežava ih.

“Radi se o višenamjenskom sistemu sa softverom, dekoderom i sistemom za prisluškivanje. Može da prati čak i toki-voki sisteme i sve kanale na radio stanicama, a ima i sistem da se uključi na njih“.

Njegova najveća prednost je to što je veoma lak za prenošenje i može da se montira bilo gdje, za razliku od sistema telekomunikacija koji su statični.

“Možemo samo da nagađamo šta se dogodilo sa ‘jaguarom’ koji je bio u Podgorici. Nema te osobe koja ne može biti predmet praćenja. Protiv njega jednostavno nema zaštite“.

On objašnjava da je riječ o prenosivom vojnom sistemu, kojih ima više vrsta, do najsavremenijih.

“Treću i četvrtu generaciju ‘jaguara’ koristi britanska specijalna formacija SAS“.

Stručnjak ukazuje na opasnost da je “jaguar” mogao doći i u ruke kriminalnih grupa koje ga mogu koristiti u svrhu kontrole konkurencije, ali i svih drugih interesantnih događaja i njima zanimljivih ličnosti.

Bonus video: