Kolašin: Ništa od uređenja pijace ni ove godine?

Jedini pokušaj da se pijaca rekonstruiše propao je prije 12 godina. Uređenje tog dijela grada bilo je planirano u okviru programa CRDA (Revitalizacija zajednice kroz demokratsko djelovanje - ekonomski program) koji je trajao od 2005. do 2008. godine, a finansirao ga je USAID
1322 pregleda 3 komentar(a)
Pijaca u katastrofalnom stanju, Foto: Dragana Šćepanović
Pijaca u katastrofalnom stanju, Foto: Dragana Šćepanović

Izgled kolašinske pijace gotovo da nije mijenjan više od pola vijeka, iako se uređenje u predizbornim obećanjima mnogih političkih stranaka više puta pominjalo kao prioritet.

Prodavci na pijaci, uglavom, ne žele da pričaju o uslovima u kojima rade. Robu izlažu na desetak tezgi neujednačenog izgleda, postavljenim bez mnogo reda i natkrivenih različitim materijalima.

Iz Opštine u petak nijesu odgovorli na pitanja “Vijesti”, pa se ne zna da li lokalna vlast planira uređenje pijace. U ovogodišnjem budžetu nije opredijeljen novac za tu namjenu.

Prethodna vladajuća koalicija uzdala se u dolazak investitora, koji bi im pomogli u rekonstrukciji. Navodno, 2016. godine, kako su tada saopštili iz lokalne uprave, “dvije respektabilne trgovinske kompanije su pokazale interesovanje da u Kolašinu grade markete“. Lokalni čelnici tada su planirali da im ponude pijačni prostor, “koji bi kroz te projekte bio i adaptiran i doveden u stanje koje zadovaljava osnovne kriterijume za slične objekte“.

Investitori nikad nijesu stigli u Kolašin.

Jedini pokušaj da se pijaca rekonstruiše propao je prije 12 godina. Uređenje tog dijela grada bilo je planirano u okviru programa CRDA (Revitalizacija zajednice kroz demokratsko djelovanje - ekonomski program) koji je trajao od 2005. do 2008. godine, a finansirao ga je USAID.

Iz kolašinske uprave javnosti nikad nijesu zvanično saopštili razloge zbog kojih je projekat prekinut.

U Opštini su ranije nudili samo papire iz kojih se vidi da je tadašnja vlast preuzela finansiranje jednog dijela tog projekta, tačnije rekonstrukciju potpornog zida. Iako je potporni zid i sada u vrlo lošem stanju, prema dokumentaciji, za njegovo ojačavanje plaćeno je 40.000 eura kompaniji “Zlajić” iz Bijelog Polja. Dio obaveza prema toj firmi Opština je izmirila kompezacijom - umjesto 25.000 eura firma je dobila 2.495 kvadratnih metara opštinskog zemljišta u Bakovićima.

Ostatak projekta, odnosno zamjena krova na pokrivenom dijelu pijace, uređenje prostora za prodaju mliječnih proizvoda, rekonstrukcija postojećih toaleta, opravka fasade sa spoljašnje i unutrašnje stran, nabavka i ugradnja PVC bravarije na novom i na postojećem prostoru, nabavka i ugradnja gazišta i izrada cjevovoda za odvođenje otpadnih voda, preuzeo je da finansira CHF. Tek mali dio tih radova je urađen, a onda su stali.

Kako su ranije „Vijestima“ kazali iz FORS Montenegra, organizacije koja je pomagala da se programi implementiraju, rekonstrukciju pijace nije bilo moguće završiti iz više razloga.

Nakon izrade projektne dokumentacije, CHF je izašao na lice mjesta sa konsultantima građevinske struke i na osnovu njihovih sugestija, zbog mogućih problema u realizaciji projekta, odlučio da na tenderu objavi samo radove koje će sam finansirati i da prepusti ostalim učesnicima da svoj dio obaveza urade u sopstvenoj režiji. Između ostalog, Opština, odnosno Komunalno preduzeće, nijesu prema zahtjevu CHF-a iselili prodavce sa pijace. Takođe, ta organizacija je, navodno, bila prinuđena po drugi put da raspiše tender za izvođača radova, jer se firma koja je prvobitno bila nagažovana nije pridržavala obaveza iz ugovora. Planirani budžet projekta iznosio je 80.286 eura, a u njemu je svojim obavezivanjem na finansiranje trebalo da učestvuje više partnera (CHF/USAID - 36. 286, Ministarstvo turizma - 14. 000 i Opština Kolašin 30.000 eura).

S obzirom da je bilo dogovoreno da se prvo izvedu radovi koje finasiraju Opština i Ministarstvo, a kako oni nijesu završeni na vrijeme, CHF je otkazao projekat. Tako je 2008. godine, pred kraj roka za realizaciju, projekat i otkazan, uz pismenu saglasnost svih partnera, jer nijesu stvoreni uslovi za realizaciju.

Bonus video: