Kolašinska opozicija pisala Pribilović: Spriječite bezakonje u Opštini

Potpisnici inicijative tvrde da nepoštovanje odredaba ugovora sa Vladom, Opštinu Kolašin može dovesti do ponovnog finansijskog sunovrata iz kojeg je jedva izašla, nakon 1.986 dana neprekidne blokade računa opštinskog budžeta prije tri godine
1158 pregleda 3 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović
Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović

Predstavnici većeg dijela kolašinske opozicije uputili su ministarki javne uprave Suzani Pribilović incijativu za vanredni inspekcijski nadzor u organima lokalne samouprave i lokalne uprave.

Kako piše u inicijativi, to traže kako bi se utvrdile nepravilnosti i naložilo otklanjanje, radi zaštite javnog interesa.

“Zapošljavanje u Službi komunalne policije obavlja se nezakonito. Starješina Službe (v.d. načelnik) ne ispunjava uslove propisane zakonom. Jedan novozaposleni, osim što za njegovo zapošljavanje nema saglasnosti Ministarstva finansija, počeo je da radi, a da nije proveden postupak za zapošljavanje propisan zakonom. Zapošljavanje u Službi zaštite, takođe, obavlja se nezakonito. Starješina Službe nije postavljen po konkursu”, navode u incijativi predstavnici Demokratskog fronta Aleksandar Dožić, Socijalističke narodne partije Zoran Kujović i Socijaldemokratske partije Bojan Zeković.

Oni su konstatovali da zamjenik komandira u Službi žaštite, osim što nije postavljen po konkursu, ne ispunjava uslove propisane Zakonom o zaštiti i spasavanju.

Tvrde i da se zarade zaposlenima u Službi zaštite, obračunavaju mimo zakonskih odredbi i da su enormno uvećane bez zakonskog osnova.

Ministarki Priblilović pišu i da Opština Kolašin diskriminiše nepoznat broj osoba zapošljavanjem “izabranih”, po nepoznatim kriterijumima, na nepostojećim radnim mjestima, po ugovoru o djelu...

“Nama nije poznato koliko je takvih ugovora sklopljeno, ali je sigurno da se i po tom osnovu neosnovano i nezakonito troše budžetska sredstva. Prema podacima iz odgovora na jedno odborničko pitanje, po ugovoru o djelu rade tri osobe u kabinetu predsjednika Opštine. Među njima je je i savjetnik za informativne, kulturne i sportske djelatnosti. U Službi menadžera, pored toga što je uspostavljena bez zakonskog osnova, rade osobe bez sprovođenja propisane procedure”.

Oni obavještavaju Pribilovićevu da je Odlukom o organizaciji lokalne uprave, u jesen povećan i broj organa i službi pa time i broj izvršilaca (starješina) bez dozvole Ministarstva finansija, koja je bila obavezna. Potpisnici inicijative podsjećaju da je opština Kolašin prošla kroz jako težak period finansijske stabilizacije.

Dok su u prethodnom mandatu, na vlasti u toj opštini bili DF, SNP i SDP - donesen je Sanacioni plan prihvaćen od Vlade, u cilju prevazilaženja finansijskih teškoća i finansijske konsolidacije.

Uz kreditno zaduženje uz državnu garanciju, Opština se obavezala da neće zapošljavati nove službenike i namještenike u opštinskim organima i javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač. To je, prema ugovoru sklopljenom sa Vladom, moglo isključivo uz saglasnost Ministarstva finansija.

“Koliko je nama poznato, Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost za nova zapošljavanja”.

Bonus video: