Koljenović: Hobotnica partijsko-prijateljskih odnosa zarobila državne institucije

Koordinator programa u GA, Edin Koljenović poručio je da je depolitizacija javne uprave jedan od ključnih koraka za uspostavljanje transparentnih i odgovornih institucija
3 komentar(a)
Edin Koljenović, Foto: Boris Pejović
Edin Koljenović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2014. 12:22h

Na čelu zdravstvenih ustanova trebalo bi da budu stručnjaci i sposobni menadžeri, a ne partijski kadrovi, ocijenjeno je iz nevladine organizacije Krug života, a u Građanskoj alijansi (GA) smatraju da je depolitizacija javne uprave neophodna za uspostavljanje odgovornih institucija.

Većinu čelnih funkcija u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori pokrivaju članovi Demokratske partije socijalista (DPS), troje je iz Socijaldemokratske partije, a samo jedan je partijski neopredijeljen.

Upravni odbor Opšte bjelopoljske bolnice, poslije inficiranja beba, imenovao je za vršioca dužnosti direktora te zdravstvene ustanove Biserku Bulatović, koja je, kako su objavili mediji, odbornik DPS-a u tom gradu.

Predsjednik NVO Krug života, Dejan Cvijanović rekao je agenciji MINA da nijesu iznenađani tim podatkom i da je neophodna depolitizacija na čelnim funkcijama u zdravstvu.

"Podržavmo depolitizaciju i na ta mjesta treba da dođu stručnjaci, ljudi koji su sposobni u menadžerskom smislu da se posvete jednom tako kompleksnom poslu", kazao je Cvijanović.

Koordinator programa u GA, Edin Koljenović poručio je da je depolitizacija javne uprave jedan od ključnih koraka za uspostavljanje transparentnih i odgovornih institucija.

"Poznato je da u Crnoj Gori postoji jaka hobotnica partijsko-prijateljskih veza koja je već decenijama zarobila funkcionisanje državnih institucija. Međutim, koliko god da je ovo činjenica na koju smo svi već navikli-a ne bi smjeli, podatak da samo jedna osoba nije partijski kadar je više nego zabrinjavajuća", rekao je Koljenović.

On je ocijenio da je neprirodno da su svi kvalitetni crnogorski doktori zainteresovani za politiku i da je to još jedan od vidova kojim žele doprinijeti društvu.

"Naprotiv, ovo je još jedan dokaz da se direktorske funkcije zaslužuju u Crnoj Gori ne znanjem i profesionalnošću, već partijskim angažmanom i zaslugama iz predizbornih kampanja. Ovo povlači nemogućnost uspostavljanja profesionalnih i snažnih institucija i njihovih uprava, jer ovakvi direktori ne odgovaraju za kvalitet svog rada i stručnost", kazao je Koljenović.

On je rekao da je to "bolest javne uprave uopšte".

"Posebno je zabrinjavajuće što se to dešava u zdravstvu pa je neohodnost njegove depolitizacije veća. To mora biti upozorenje i poziv da se što prije krene u izmjenu regulative koja dozvoljava da se direktori zdravstvenih institucija biraju tako i budu opterećeni politikom", poručio je Koljenović.

Prema njegovim riječima, društvo i civilni sektor imaju obavezu da iskoriste momenat i snažnije utiču na hitnu promjenu postojećeg stanja, “jer političke partije a i direktori koji su partijski kadrovi to sami neće inicirati”.

"Kao posledicu ovakvog načina, nedostatka objektivne odgovornosti, zataškavanja prethodnih slučajeva, imali smo i događaj u Bijelom Polju kada je jedna beba izgubila život", rekao je Koljenović agenciji MINA.

On je podsjetio da su i pored zdravstva brojne oblasti opterećene partijskim kadrovima koji se nalaze na čelu institucija.

"GA je tražila izmjene procedura koje dozvoljavaju da u obrazovnom sistemu direktori škola budu partijski kadrovi a onda prenose uticaj na zapošljavanje i nastavnika i profesora jer im procedure to dozvoljavaju", zaključio je Koljenović.

Bonus video: