Komaraca ima, ali ne i virusa

Tri osobe u Srbiji, od kojih je jedna preminula, oboljele su od groznice Zapadnog Nila
0 komentar(a)
komarac, Foto: Shuterstock
komarac, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 04.08.2016. 05:26h

Od groznice Zapadnog Nila niko nije obolio tokom ove sezone, iako su prenosioci tog virusa, komarci iz roda culex pipiens, prisutni u Crnoj Gori.

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno "Vijestima" da tokom ove nadzorne sezone virus Zapadnog Nila nije detektovan u Crnoj Gori, kao ni tokom 2015. godine.

Tri osobe u Srbiji oboljele su od groznice Zapadnog Nila tokom prošlog vikenda. Iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopšteno je da se smrt pacijenta starog 81 godinu može dovesti u vezu sa obolijevanjem.

Mediji su prošle sedmice objavili da je virus Zapadnog Nila detektovan kod "domaćeg" komaraca iz roda culex pipiens na dva mjesta u Beogradu, tokom redovnog nadzora Zavoda za biocide.

Iz Instituta za javno zdravlje su odgovorili da ne vrše nadzor nad virusom kod komaraca, već su "posvećeni prevenciji, praćenju i otkrivanju ove virusne infekcije kod ljudi".

Epidemiolozi su objasnili da je riječ o virusnom oboljenju, koje se na čovjeka prenosi ubodom zaraženog komarca, "koji se zarazio hraneći se na različitim vrstama ptica koje su glavni domaćin ovog virusa".

"Čovjek je slučajni, takozvani "slijepi domaćin", pošto se virus u našem organizmu ne razmnožava do nivoa koji je neophodan da bi ga komarac nakon uboda inficiranog čovjeka mogao dalje prenijeti", naglasili su.

Bonus video: