"Komunikaciona nekultura i arogancija primitivaca"

Iz redakcije “Dana“ su kazali juče da ljudima kojima je eventualno stradala stoka i koji žive od poljoprivrede to nije bilo smiješno kao što je očigledno bilo predstavnicima Ministarstva
2497 pregleda 6 komentar(a)
Vuković, Foto: Savo Prelević
Vuković, Foto: Savo Prelević

U Ministarstvu odbrane niko neće snositi odgovornost zbog objavljivanja pitanja lista “Dan“ na nalozima tog resora na društvenim mrežama, uz poruku “no comment“ („bez komentara“), saopšteno je juče iz resora Predraga Boškovića.

Poručili su da odgovornost treba tražiti u sopstvenom dvorištu.

Odluka Ministarstva naišla je na osudu mnogih, uglavnom ljudi iz struke, a iz Društva profesionalnih novinara (DPNCG) juče su saopštili da resor odbrane očigledno uvodi “neprimjerenu praksu ruganja novinarima“.

Predsjednik Skupštine Media centra Duško Vuković ocijenio je juče da reakcija Ministarstva odbrane na pitanja “Dana” govori o njihovoj “komunikacionoj nekulturi”.

“Ona je nedopustiva u bilo kojoj zemlji koja se, makar i formalno, naziva demokratskom, ali još više govori o aroganciji primitivaca koji umišljaju da su sila i da ne treba nikome ni za šta da polažu račune”, kazao je Vuković.

Ministarstvo je na svojim nalozima na Fejsbuku i Instagramu u petak objavilo pitanja koja su stigla iz redakcije društva lista “Dan“, kojim su željeli da provjere informacije da li im se, i ako jeste koliko, između ostalog, mještana Sinjajevine žalilo na postupke Vojske Crne Gore i uništavanje stočnog fonda, odnosno koliko će novca platiti kako bi nadomjestili štetu izazvanu nadlijetanjem helikopterima koje je, navodno, uticalo na nestanak stoke u tom dijelu države.

Vlada je dan ranije jednoglasno usvojila odluku o formiranju poligona za potrebe VCG-a na lokaciji Sinjajevina.

Iz Ministarstva su juče saopštili, odgovarajući DPNCG-u, da ne razumiju zbog čega se neko bavi njihovim postom u vezi sa pitanjima lista “Dan”.

“Pitanja nijesu označena stepenom tajnosti, a u slučaju da smo odgovarali na njih ona bi, imajući u vidu prethodna iskustva, bila pogrešno interpretirana, kao i činjenice da su pojedini novinari u konfliktu interesa kad je ova tema u pitanju (jer su pored činjenice da su novinari i organizatori protesta)”, piše u komentaru resora odbrane i dodaje se da su na taj način ukazali na “neprofesionalnost i pokušaj grube kompromitacije VCG–a”.

U saopštenju se dodaje da je njima jasno zašto su izloženi “agresivnoj i subverzivnoj kampanji, ali to ne znači da joj se ne treba suprotstaviti”.

“Mi uočavamo da najveći broj aktera ove kampanje ne doživljava vojsku kao vojsku Crne Gore, ali baš zbog toga ćemo se protiv ovakve kampanje boriti zajedno sa građanima koji ogromnom većinom podržavaju Vojsku Crne Gore i imaju povjerenje u nju”.

Poručili su da ne postoji zakonska zabrana objavljivanja integralne objave pitanja, te da će to i ubuduće biti njihova praksa.

Društvo profesionalnih novinara osudilo je juče postupak resora odbrane.

“To što pokušavate da zastrašite i kompromitujete novinare, nikakve veze nema sa vojskom ni njenom ulogom. Ako ste imali podatke o neprofesionalnosti novinara trebalo je da se obratite redakciji i upozorite na to. Ili udruženju. Zašto se pozivate na više interese, tajne podatke, tajne nabavke? To što ste objavili pitanja istog dana kada ste ih dobili, ne dajući priliku kolegama iz ‘Dana’ ni tekst da objave, pa da onda reagujete ako treba, nikakve veze nema sa Vojskom a ni tajnošću podataka,” navela je generalna sekretarka DPN-a Mila Radulović.

Dodala je da kompromitacija i zastrašivanje novinara jeste brži put, i da to nikakve veze nema ni sa državom, ni vojskom, već samo “pokušajem da kontrolišete nečije izvještavanje”.

Ona je pozvala Ministarstvo da ukloni post sa društvenih mreža, ali to nije učinjeno.

“Umjesto da građanima objasne zašto funkcioneri imaju enormne privilegije u odnosu na one koji ih plaćaju, resori Vlade i sama Vlada, proglašavaju informacije od javnog interesa tajnom, a sa novinarima pokušavaju da se sprdaju. Da li je to u prilog slobode medija kojom Evropska komisija uslovljava napredak države, treba li da počnemo da strahujemo i od pitanja koja postavljamo kao što to već rade kolege u nama susjednim državama“, saopštila je Radulovićeva.

Iz redakcije “Dana“ su kazali juče da ljudima kojima je eventualno stradala stoka i koji žive od poljoprivrede to nije bilo smiješno kao što je očigledno bilo predstavnicima Ministarstva.

Bonus video: