Koronavirus pred vratima: Katanac na škole - jedan roditelj kod kuće sa djecom

Donijeta odluka da se objekti u Danilovgradu i Ulcinju ustupe za sprovođenje mjera karantina
102220 pregleda 57 komentar(a)
Pratiti preporuke zdravstvenih vlasti (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Pratiti preporuke zdravstvenih vlasti (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.03.2020. 08:02h

Već danas će biti poznato da li će i kada stupiti na snagu preporuke Instituta za javno zdravlje, prema kojima, zbog aktuelne situacije sa novim koronavirusom, treba da budu zabranjena sva javna okupljanja i zatvorene škole, vrtići i fakulteti na 15 dana.

“Vijesti” saznaju da je, ukoliko danas definitivno bude donijeta odluka da se obrazovne ustanove zatvore od ponedjeljka, ministar prosvjete Damir Šehović inicirao istovremeno i mjeru plaćenog odustva - jedan roditelj, bez obzira na to da li radi u državnom ili privatnom sektoru, moći će da ostane kod kuće sa djecom, mlađom od 11 godina.

Damir Šehović
Šehović(Foto: Savo Prelević)

“Tačno je da je Ministarstvo prosvjete predložilo tu mjeru. Mislimo da je to važno za ličnu i organizaciju porodica, ako definitivno bude donijeta odluka o zatvaranju škola od ponedjeljka... Čitava Vlada je usmjerena na to da svako iz svoje nadležnosti uradi prevenciju, imamo odličnu saradnju sa Institutom i resorom zdravlja i timski sprovodimo jednu odgovornu politiku kako bismo zaštitili zdravlje građana”, rečeno je “Vijestima” nezvanično u prosvjetnom resoru.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade, direktor Instituta Boban Mugoša najavio je predlog oštrijih mjera, pojasnivši da će, zbog gustine stanovništva i mogućeg prenosa infekcije, preporučiti zabranu svih javnih okupljanja, odlaske u pozorište, bioskope, zabranu uplovljavanja kruzera...

Boban Mugoša
Mugoša(Foto: Vlada Crne Gore)

On je najavio da će Nacionalnom koordinacionom tijelu predložiti i zatvaranje škola, vrtića, univerziteta na 15 dana, kao i da svi koji mogu rade od kuće, dok oni koji nemaju obaveze a imaju kuću na selo odu iz gradova...

Mugoša je rekao da su u Institutu razmišljali o tome da ostave otvorenim jedino granične prelaze Debeli brijeg, Ilino brdo, Dobrakovo, Dračenovac i Božaj, te da će u momentu kada se prvi slučaj novog koronavirusa pojavi u Skadu predložiti poseban režim za granicu sa Albanijom.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti sinoć je saopšteno da su predložene preporuke razmotrili na sjednici, ali da će se o njima naknadno izjasniti, o čemu će obavijestiti javnost. Mugoša je tokom sjednice Vlade još pojasnio da ovi predlozi nemaju za cilj da nekoga uplaše i podsjetio da je Danska zatvorila sve granice, a Sjedinjene Američke Države uvele zabranu svih letova u Evropu i iz nje...

On je juče rekao i da Institut ima najviše testiranih građana na novi koronavirus po broju stanovnika u regionu...

Marković: I tužilaštvo mora da bude odgovorno

Premijer Duško Marković juče je na sjednici Vlade ocijenio da je Crna Gora jedna od rijetkih država u kojoj nema registrovanih slučajeva zaraze novim koronavirusom jer je zdravstveni sistem kvalitetno i pravovremeno reagovao, sve mjere preduzete na osnovu preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela dale su odlične rezultate, dok su crnogorski mediji pokazali ozbiljnost i profesionalnost. Međutim, rekao je da je putem društvenih mreža registrovano širenje dezinformacija i panike.

Duško Marković
Marković(Foto: Vlada Crne Gore)

„Sinoć su bile akcije privođenja ljudi koji su učestvovali u kampanji dezinformacija koje su juče izazvale paniku. I imali smo neodgovoran ili nedovoljno odmjeren odnos tužilaštva prema tim slučajevima. Ovo je prilika da pozovemo tužilaštvo da se na isti način kao i mi odnosi prema ovom važnom pitanju za državu, njene građane, posebno kad je u pitanju zdravlje, ukupni javni interes, i ekonomija, a to znači standard i život“, rekao je Marković.

Kazao je da su propisi jasni - izazivanje panike i uznemirenja građana je krivično djelo koje ima posebne elemente težine i odgovornosti ako se sprovodi putem medija i sredstava javnog obavještavanja.

„Tako da treba organizovati sastanak sa državnim tužilaštvom i sa nosiocima sudske vlasti i ukazati im da ovaj problem nije samo briga Vlade, izvršne vlasti i institucija nego sistema i države u cjelini“.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić ponovila je da robe ima dovoljno u zalihama i u maloprodajnim objektima i nema nikakve potrebe da se kupuje išta više nego što bi se kupovalo za normalne potrebe jednog domaćinstva.

Dragica Sekulić
Sekulić(Foto: Vlada Crne Gore)

Karantin zvanično u Danilovgradu i Ulcinju

Vlada je juče, na predlog Ministarstva zdravlja, donijela odluku da se objekti u Danilovgradu i Ulcinju ustupe za sprovođenje mjera karantina.

Saopšteno je da je Vlada za te potrebe odredila dosadašnji prostor Regionalne škole državne uprave (RESPA) kod Danilovgrada i prostor nekadašnje kasarne Zoganj kod Ulcinja.

Podsjetili su da je karantin mjera kojom se ograničava sloboda kretanja i utvrđuju obavezni zdravstveni pregledi zdravih lica koja su bila u kontaktu sa oboljelima (ili onima za koje postoji sumnja da su oboljeli) od neke karantinske bolesti...

U skladu sa preporukama Ministarstva prosvjete, u svim crnogorskim školama danas će biti održani roditeljski sastanci, kako bi se roditelji upoznali sa mjerama protiv novog koronavirusa. Univerzitet Donja Gorica donio je odluku da obustavi nastavu i sve druge aktivnosti od danas, 13. marta, dok će zaposleni od ponedjeljka raditi od kuće. Univerzitet Crne Gore (UCG), te privatni univerziteti Mediteran i Adriatico, kao i Fakultet za državne i evropske studije za sada nisu donijeli odluku o obustavi nastave.

Zakažite posjete doktoru elektronski ili telefonom

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da Crna Gora intenzivno priprema sistem i kapacitete za detekciju i dijagnostikovanje koronavirusa i da je posebna pažnja usmjerena na pripremanje bolnica.

Ona je podsjetila da je SZO, uvažavajući geografsku rasprostranjenost, virusa, potencijal da izazovane komplikovanu kliničku sliku i smrt, ali i nivo pripremljenosti zemalja širom svijeta, procijenila da obolijevanje od COVID-19 predstavlja pandemiju.

“SZO je poslala snažno upozorenje državama da je neophodno intenzivirati napore na sprovođenju sveobuhvatne strategije utemeljene na mjerama ograničenja širenja virusa“, rekla je Brajović “Vijestima”. Podsjetila je da je u protekle dvije sedmice broj oboljelih van Kine porastao 13 puta, dok se broj država sa potvrđenim virusom utrostručio.

“Takav trend je alarmantan i očekuje se dalje eskaliranje u smislu broja oboljelih”, rekla je.

Brajović je kazala da odluka SZO o proglašenju obolijevanja za prijetnu po javno zdravlje na globalnom nivou od 30. januara ostaje na snazi.

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) pozvao je građane da zbog aktuelne situacije u vezi sa novim koronavirusom koriste portal eZdravlje.me.

“U cilju preventivnih mjera vezanih za virus Covid 2019 pozivamo osiguranike Fonda, kako bismo smanjili posjete domovima zdravlja i na taj način izbjegli gužve i smanjili rizik posebno najugroženije kategorije osiguranika koji imaju hronična oboljenja da koriste portal eZdravlje.me za zakazivanje pregleda kod izabranog doktora i posebno servisa eNaručivanje radi obezbjeđenja terapije koju koriste bez odlaska kod ljekara”, rekao je Vijestima direktor FZO Sead Čirgić.

On je podsjetio da se potrebni pin kod (šifra) za pristup portalu može dobiti na šalterima poslovnih jedinica/filijala Fonda. “Za starije osiguranike koji ne koriste informacione tehnologije pin kod i korišćenje servisa može obezbijediti mlađi član porodice”, poručio je Čirgić.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić poručio je da je telefonska komunikacija sa zdravstvenom službom imperativ u borbi protiv koronavirusa i da svi građani treba da budu odgovorni kako bi se spriječila pojava i širenje infekcije... On je za PR Centar kazao da se dolazak pacijenata u Dom zdravlja umanjio za 60 odsto i da su brojevi telefona Doma zdravlja na koje se mogu dobiti informacije u vezi procedura vezanih za novi koronavirus 9816, 020 481 900, 067 709 606, 067 709 607, 067 306 242, 067 066 342.

U UAE zaražen i crnogorski državljanin

Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je Ambasada Crne Gore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) dobila potvrdu od nadležnih organa te zemlje da je crnogorski državljanin u toj državi pozitivan na virus COVID-19.

“On se trenutno nalazi na bolničkom liječenju i stabilnog je zdravstvenog stanja. Napominjemo da je u pitanju građanin koji živi u UAE, a kojem je virus ustanovljen po povratku iz Njemačke. Ambasada Crne Gore u Abu Dabiju će nastaviti redovnu komunikaciju sa nadležnim organima kako bi pratila zdravstveno stanje crnogorskog državljanina”, kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: