Kosovac: Praga nije radioaktivna

Kosovac je pojasnio da kasetne bombe koje su uništavane nijesu punjene radioaktivnim materijama, već isključivo klasičnim eksplozivom, istakavši da je mještanima i ranije nuđena nadoknada eventualne štete, ali da protokol nije potpisan.
123 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2011. 18:51h

Ministarstvo odbrane bi trebalo da nadoknadi štetu mještanima Prage kod Nikšića, koja je eventualno nastala usljed uništavanja viška municije u tom selu.

Pored obeštećenja, Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje zaključio je da treba analizirati uticaj uništavanja municije na zdravlje mještana Prage.

Većinom glasova zaključeno je da bi Ministarstvo odbrane na svom sajtu trebalo da objavi najvažnije podatke o uništavanju viškova municije na lokalitetu Prage, ako se to ne kosi sa vojnim tajnama, kao i sporazum sa Vladom SAD o tom poslu.

Vojska je tokom 2009. godine uništavala municiju na tom području, a pomoćnik ministra odbrane odbrane Rafet Kosovac ponovio je da su nalazi ispitivanja zemljišta Centra za ekotoksiološka ispitivanja Crne Gore i Institut za nuklearne nauke Vinča pokazali da na tom području nema radioaktivnosti.

Kosovac je pojasnio da kasetne bombe koje su uništavane nijesu punjene radioaktivnim materijama, već isključivo klasičnim eksplozivom, istakavši da je mještanima i ranije nuđena nadoknada eventualne štete, ali da protokol nije potpisan.

To je juče potvrdila i direktorka CETI-a Ana Mišurović, istakavši da su ispitivanja pokazala da “nema ni tragova vještačke radioaktivnosti”.

Mišurović je kazala da su analize vode, vazduha i zemljišta sa lokaliteta Prage, i prije i poslije uništavanja oružja, bile identične, istakavši da su “svi parametri u granicama dozvoljenih”.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je prije desetak predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da o problemu uništavanja naoružanja i njegovog skladištenja u Nikšiću održi konsultacije sa predsjednicima nadležnih odbora.

Reagujući zbog skupštinskog ignorisanja inicijative koju je MANS krajem decembra podnio u ime više od 100 građana zbog navodnog skladištenja i uništavanja sredstava nekonvencionalnog oružja sa visokim stepenom radioaktvnosti, od Krivokapića je zatraženo rješenje problema i informisanje javnosti o tome ima li kršenja zakona, da li su životi ljudi i životna sredina ugroženi, te da li se na taj način krše njihova ljudska prava.

MANS je inicijativu uputio i Odbrou za bezbjednost i odbranu i Odboru za ljudska prava...

Mještanin sela Prage Slavko Vukotić, koji je sjednici prisustvovao u ime MANS-a, tvrdi da su od detonacija popucali zidovi bistjerni i kuća, od kojih su neke svega 800 metara udaljene od mjesta gdje je municija uništavana.

Nakon što je upitao Vukotića o stepenu obrazovanja I odgovora da je završio srednju školu, član Odbora Miomir Mugoša nije postavljao dodatna pitanja, ali je istakao da ga “posebno interesuje segment eventualnog ugrožavanja zdravlja građana tog područja”, kao i da bi trebalo javnosti jasno saopštiti rezultate ispitivanja.

Kosovac je ocijenio da je višak takozvane “nestabilne municije najveći bezbjednosni problem” Crne Gore, upozorivši na brojne eksplozije koje su se desile u zemljama u okruženju.

On je kazao da se u skladištima nalazi još 7.000 tona municije, od čega 3.000 tona tek treba uništiti.

Kosović je rekao da je do sada uništeno 5.000 tona, dodavši da je Vlada formirala tim koji će odabrati poligon na kojem će uništavanje biti nastavljeno.

Mišurović smatra da je najbezbjednija lokacija za uništavanje naoružanja Borova Brda, u Župi kod Nikšića, gdje su mještanije ranije spriječili vojsku da to radi.

Galerija

Bonus video: