Kovačević tvrdi da je izgubio posao zbog privilegovanih

Autobusku liniju do Jaza “Mediteran express” produžio do plaže Ploče, koja je na teritoriji druge opštine, što je, tvrdi nezakonito. Njegove tvrdnje demantuju iz Komunalne policije
2273 pregleda 0 komentar(a)
Table sa istaknutim redom vožnje, Foto: Vuk Lajović
Table sa istaknutim redom vožnje, Foto: Vuk Lajović

Vlasnik preduzeća “Val-travel Budva” Zdravko Kovačević tvrdi da više ne može da se bavi autobuskim prevozom na teritoriji Budve zbog nezakonitosti i privilegovanosti firme “Mediteran express”.

Kao primjer nezakonitosti naveo je sezonsku autobusku liniju Budva - Jaz, koju “Mediteran express” vozi tako da putnike vodi do plaže Ploče, kojom, kako je naveo, gazduje porodica Carević, a koja je na teritoriji druge opštine.

Kovačević navodi da je podnio prijavu Agenciji za antikorupciju, kao i republičkoj saobraćajnoj inspekciji da ispita cijeli slučaj, jer lokalna Komunalna inspekcija i policija to ne žele da urade.

Njegove tvrdnje demantuju u Komunalnoj inspekciji i policiji, tvrdeći da je saobraćajni inspektor izvršio kontrolu autobuske linije i nije utvrdio nepravilnosti, a u “Mediteran expressu” navode da ih Kovačević zlonamjerno optužuje, te da za prevoz turista imaju saglasnost Opštine Kotor, kako bi autobusi mogli da ulaze i u granična područja.

Kovačević, čija je firma registrovana za gradski i prigradski prevoz zatražio je od Komunalne inspekcije da ispita upravo slučaj linije Budva-Jaz, i kako je moguće da autobusi, jer je riječ o lokalnoj sezonskoj liniji, mogu da izlaze sa teritorije jedne na teritoriju druge opštine i to baš u pravcu plaže porodice gradonačelnika Budve.

"Ove godine nisam produžavao licencu, jer ne mogu da dobijem posao prevoza putnika na teritoriji Budve, zbog ovakvog odnosa Carevića i ‘Mediteran expressa’“, kazao je Kovačević.

On je dostavio dopis koji je uputio Komunalnoj inspekciji polovinom juna da se izvrše kontrole linija koje obavlja „Mediteran express“.

"Komunalnoj inspekciji sam polovinom juna dostavio dopis da izvrši kontrolu linije Budva-Jaz-Budva koja se obavlja sve do privatne plaže Ploče, kojom gazduje porodica Carević. Molim da postupite po zakonu, mimo pritisaka predsjednika Carevića i zaštite njegovih ličnih interesa, jer ću biti prinuđen da podnesem krivične prijave“, naveo je u dopisu Kovačević i tražio da se izvrši i kontrola još nekoliko linija kružne linije kroz Budvu, linije do Lastve i za Lapčiće, za koje tvrdi da postoje neregularnosti.

Kovačević je inspekciji dostavio i fotografiju da iako na autobusu piše da je riječ o liniji Budva-Jaz- Budva, na autobuskom stajalištu na Jazu, ali i kod zgrade Opštine postoje table da “Mediteran express” vozi do Ploča sa istaknutim cijenama usluga i raspored vožnji.

"Ovdje je riječ o sticanju nezakonite imovinske koristi, jer neko lokalnu liniju pretvara u međugradsku, pošto autobusi voze sa teritorije jedne na teritoriju druge opštine, iako je opštinskom odlukom jasno precizirano da je riječ o sezonskoj liniji, koja vozi Budva-Jaz-Budva i ima 13 polazaka.

Iz Komunalne polciije i inspekcije juče je saopšteno da je inspektor izvršio kontrolu i da nijesu utvrđene nepravilnsti, te da je sačinjena službena zabilješka, a da kompletna dokumentacija može u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama biti dostavljena Kovačeviću.

Mediteran: Optužbe netačne, imamo dozvolu Opštine Kotor

Iz kompanije "Mediteran express" su istakli da su se pismeno obratili Opštini Kotor, kako bi autobusi mogli da ulaze u rubna područja i kada je riječ o Lastvi Grbaljskoj, tako i o plažama Trsteno i Ploče.

"Kako je riječ o sezonskoj liniji, namijenjenoj za prevoz turista, poznato je da najveći broj gostiju koji odlazi na plaže Trsteno i Ploče su iz Budve. Zbog specifičnosti granica između opština, i same činjenice da su ove dvije popularne plaže na teritoriji kotorske opštine, mi smo tražili zbog interesovanja turista da nam se dozvoli da autobusima ulazimo na područje ove opštine. Iz Opštine Kotor smo dobili saglasnost da oni nemaju ništa protiv da vršimo prevoz turista u ove djelove njihove opštine, te na osnovu toga naši autobusi prevoze goste do Trstena i Ploča. Ostale tvrdnje Kovačevića o bilo kakvim malverzacijama i nezakonitostima odbacujemo, jer posluje u skladu sa propisima i sve linije koje smo dobili da ih održavamo, to je ustupljeno na osnovu javnih poziva i skupštinskih odluka“, istakli su iz te kompanije.

Bonus video: