Krgović: Neka svako radi svoj posao, ja nemam komentar

Krgović nije želio da komentariše ocjenu svog nasljednika Radoja Žugića, koji je kazao da zna ko je mogao da iznese povjerljive izvještaje CBCG u javnost
431 pregleda 12 komentar(a)
Ljubiša Krgović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ljubiša Krgović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.06.2012. 13:53h

Bivši guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Ljubiša Krgović nije želio da komentariše "curenje" informacija te institucije iz perioda kada je on bio na njenom čelu.

On u kratkom razgovoru za "Vijesti" nije želio posebno ni da komentariše ocjenu svog nasljednika Radoja Žugića, koji je kazao da zna ko je mogao da iznese povjerljive izvještaje CBCG u javnost, te da će tražiti od državnih institucija da istraže kako se to desilo.

CBCG ne interesuju višemilionske prevare, već kako je to došlo do javnosti >>>

"Neka svako radi svoj posao", kazao je Krgović.

Njegova smjena je bila direktno povezana sa dešavanjima oko Prve banke, jer je nakon zabrane kreditiranja i uvođenja posebnih mjera za tu banku dospio u nemilost porodice Đukanović, koja je kontroliše.

Poslije niza nesporazuma sa neposlušnim guvernerom, Vlada je predložila a Skupština Crne Gore usvojila izmijenjeni Zakon o bankama kojim je faktički spriječen Krgovićev reizbor.

Krgović je u aprilu 2011. godine, u intervjuju agenciji "Rojters", šest mjeseci nakon odlaska sa funkcije, kazao da se CBCG sa novim menadžmentom vratila unazad i da je stavljena pod poltitičku kontrolu.

"Proveo sam 10 godina da izgradim instituciju, da vratim povjerenje. I šta sam na kraju dobio? Političari, uključujući i Mila Đukanovića, žele da kontrolišu sve, a ja sam pokušao da razvijem drugi dio sistema u skladu sa zakonom", rekao je tada Krgović.

U tom intervjuju je kazao i da mu je početkom 2008. godine nuđen mito od jedne lokalne kompanije u zamjenu za posebni tretman, što je odbio, kao i da je naljutio ključne igrače, posebno one povezane sa Prvom bankom, koju kontroliše porodica bivšeg premijera Mila Đukanovića.

"Oni imaju mnogo načina da utiču, ako ja odlučim da ostanem u Crnoj Gori i da radim ovdje. To će biti veoma teško", bile su Krgovićeve riječi.

Poslanici iz Odbora za ekonomiju nakon intervjua su kazali da im se on nikada kada je obrazlagao godišnje izvještaje CBCG nije požalio na probleme sa kojima se susretao.

Aleksandar Damjanović (SNP) i Raško Konjević (SDP) tada su isticali da je Krgović trebalo ranije da ukaže na probleme.

Prva banka bez papira iskeširala koncert Madone, a onda odbila 200 klijenata >>>

BBC: Kredite su davali i firmama povezanim sa Šarićem i Subotićem >>>

Mićunovići iz Prve banke uzimali kako su htjeli >>>

Đukanović lagao i bez ikakvog biznis plana uzeo kredit u Prvoj banci >>>

Đukanovići kćerki Brana Mićunovića pozajmili 5.44 miliona za "Harmoniju" >>>

Ogromne svote za ekipu oko Đukanovića >>>

Ambasada u Londonu traži ispravku i objašnjenje od ekipe BBC-a >>>

Prva banka: Nećemo da se pravdamo za nešto što je bilo prije pet, šest godina >>>

Bonus video: