Kriza u MA prizemljivala avione: "Foker 100” ponovo na nebu

Zbog problema koje je MA prvenstveno iz finansijskih razloga imao proteklih mjeseci, inspektori Agencije za civilno vazduhoplostvo su avioprevoznika držali pod pojačanim nadzorom
109 pregleda 11 komentar(a)
foker, Foto: Savo Prelević
foker, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.04.2017. 18:38h

Nacionalna aviokompanija “Montenegro erlajns” (MA) nakon više od tri mjeseca vratila je u saobraćaj jedan od dva „fokera F-100“, koji je od novogodišnjih praznika „ležao“ na aerodromu Beograd gdje je imao havariju jednog motora.

MA je za taj avion, nakon dužeg vremena izgubljenog zbog administrativnih problema vezanih za javne nabavke i finansijskih teškoća kompanije, nabavio drugi remontovani motor tipa „Rols Royce Tay 650-15“ koji je ugrađen na avion u Beogradu, pa se 4O-AOM prije nekoliko dana vratio u saobraćaj i od tada redovno leti na linijama iz Podgorice i Tivta.

Njegov havarisani motor upućen je na reparaciju u ovlašćeni servis kompanije „Rols Royce“, pa će i on ubrzo biti vraćen u Podgoricu gdje će služiti kao rezerva.

Drugi “ foker ” MA je nedavno uputio na servis u Holandiji, pa se njegovo vraćanje u saobraćaj očekuje u drugoj polovini maja.

U međuvremenu, MA se, uplativši kotizaciju, vratio u oficijelni sistem brze nabavke i isporuke rezervnih djelova i održavanja aviona tipa „embraer“ preko zastupništva tog brazilskog proizvođača za Evropu u Parizu. MA je lani, zbog odluke prethodnog poslovodstva da ne uplaćuje tu kotizaciju, „ispao“ iz ovog sistema, što se odrazilo na otežanu nabavku rezervnih djelova, pa su proteklih mjeseci tri “Erlajnsova” „embraera E-195“ u nekoliko navrata bila privremeno prizemljivana i stavljana van upotrebe zbog nedostaka najčešće banalnih rezervnih djelova.

MA će inače, u ovu ljetnju sezonu ući sa flotom od pet aviona, jednim manje nego lani, jer je kompanija na jesen prošle godine zbog ušteda i optimizacije korišćenja flote, vratila iznajmljeni „embraer E-190“. Zbog problema koje je MA prvenstveno iz finansijskih razloga imao proteklih mjeseci, inspektori Agencije za civilno vazduhoplostvo su avioprevoznika držali pod pojačanim nadzorom, ali su sve kontrole potvrdile da kompanija poštuje propise u održavanju i upotrebi aviona.

Bonus video: