Krizni štab traži vanrednu stanje, u Upravi iznenađeni

U kriznom štabu se nadaju da će uvođenje vanrednih mjera ubrzati i proces nadoknade štete, koju osim gubitka stočnog fonda čini i izgubljena dobit od prodaje mesa, mlijeka i mlječnih proizvoda
52 pregleda 0 komentar(a)
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.08.2016. 18:19h

Krizni štab za sprovođenje mjera zaštite i praćenja bolesti kvrgave kože goveda na teritoriji Berana uputio je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja zahtjev za uvođenje vanrednog stanja u toj opštini.

Kako je saopšteno iz Biroa za odnose sa javnošću beranske Opštine, u zahtjevu se navodi da je do sada na teritoriji Berana potvrđena bolest 54 grla, od kojih su 44 neškodljivo uklonjena, i da je u međuvremenu na analizu poslato još uzoraka.

Opština Berane je, kako se navodi, od prve informacije o pojavi bolesti stavila u funkcije sve rapoložive tehničke i ljudske kapacitete Sekretarijata za poljoprivredu i komunalnog preduzeća za potrebe vakcinacije, komisije za procjenu šteta i sanitarnog ukopa zaraženih goveda.

„S obzirom na to da su pogođena uglavnom većinom staračka domaćinstva koja nijesu u mogućnosti da kopaju jame u kojima će se životinje zakopavati u planinskim udaljenim područjima, a opštinske mašine nijesu u mogućnosti da izađu na lice mjesta zbog zastarjelosti, učestalih kvarova i velikog broja slučajeva, Opština Berane nije u mogućnosti da na vrijeme izvrši uklanjanje oboljelih životinja“, kaže se u saopštenju.

Iz Kriznog štaba su kazali da se terenska vozila opštine Berane, koja se koriste za prevoz komisija, stara i često se kvare što, kako su naveli, predstavlja dodatni problem.

„Opština Berane svakodnevno ulaže sredstva za gorivo, popravku mašina i vozila i dodatne dnevnice angažovanim radnicima na terenu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, sumirajući sve te probleme, Krizni štab u četvrtak organizovao sastanak kojem su prisustvovali glavna republička veterinarska inspektorka Mirjana Drašković, potpredsjednik opštine Rade Kljajić, direktor V.A. Berane Aleksandar Bulajić i članovi štaba.

„Razmotreni su problemi koji su na terenu i donesen zaključak da se od Ministartva poljoprivrede i ruralnog razvoja zatraži da uvede vanredno stanje, kako bi na osnovu toga angažovali i privatnu mehanizaciju i vozila, i odobriti dodatna sredstva sredstva kao pomoć Opštini Berane“, navodi se u saopštenju.

Iz Kriznog štaba su apelovali da se zahtjev hitno razmotri, s obzirom na to da je, kako su kazali, stanje na terenu alarmantno.

Prema njihovim riječima, širenje zaraze najviše pogađa seoska, uglavnom udaljena i planinska domaćinstva kojima je stočarstvo jedini izvor prihoda i egzistencije.

U kriznom štabu se nadaju da će uvođenje vanrednih mjera ubrzati i proces nadoknade štete, koju osim gubitka stočnog fonda čini i izgubljena dobit od prodaje mesa, mlijeka i mlječnih proizvoda.

„Avgust i septembar su mjeseci u kojima se stanovništvo na sjeveru sprema za početak školske godine i zimu, pa su domaćinstvima u ovom period troškovi povećani“, dodaje se u saopštenju.

Sa druge strane, u Upravi za bezbjednost hrane ne vide razlog za uvođenje vanrednog stanja. Direktorica Vesna Daković kazala je da je većina oboljele stoke uklonjena, te da je vakcinacija pri kraju, zbog čega se može očekivati i stabilizacija na terenu.

"Mene iskreno iznenađuje taj zahtjev jer su uklonjena 44 goveda. Tražili smo i od Ministarstva da stavi na raspolaganje savjetodavne službe, ostalo je da se ukloni još desetak goveda, što će biti urađeno danas. Vjerovatno će biti još novih slučajeva, ali, iskreno govoreći, ja ne vidim razlog za uvođenje vanrednog stanja. Potrebno je još malo strpljenja, moguće je da će biti novih slučajeva u nekoliko narednih dana, ali onda će situacija znatno da se smanjuje i već za nekih desetak dana očekujemo potpuno smirivanje", kazala je Daković za TVCG.

Bonus video: