Kroz ruke umjetnika i vuna postaje toplija

Međunarodna umjetnička radionica „Sve boje Crne Gore - bojenje vune biljnim bojama II“ i ove godine se organizuje na inicijativu JU Muzeji i galerije Nikšić, ali sada u kući Pekića u Šavniku
888 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlogodišnje izložbe, Foto: Svetlana Mandić
Sa prošlogodišnje izložbe, Foto: Svetlana Mandić

Prošle godine nikšićki Bedem bio je “obojan” bojama Crne Gore, a umjetnici su na kreativan i orginalan način pokazali kako vuna može biti još “toplija” kada se oboji prirodnim bojama. Ove godine JU Muzeji i galerije Nikšić, na čelu sa direktoricom, mr Jelenom Đukanović, ponovo organizuje međunarodnu umjetničku radionicu „Sve boje Crne Gore - bojenje vune biljnim bojama II“, ali ovoga puta mjesto održavanja je nedavno obnovljena kuća Pekića u Šavniku.

„Uspjeh i dobar prijem u javnosti koju je projekat prošle godine izazvao, obavezuje nas da ga unaprijedimo i obogatimo novim sadržajima i učesnicima. Učesnici su institucije i renomirani umjetnici, istraživači, profesori i studenti sa fakulteta i umjetničkih akademija iz Italije, Švedske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore“, kazala je Đukanović za „Vijesti“.

Ona je podsjetila da je prošle godine učestvovalo 18 poznatih umjetnika, profesora i studenata iz Beograda, Trebinja i Podgorice, a da je ove godine veći ne samo broj učesnika već i iz zemalja i institucija iz kojih dolaze. Manifestacija će se održati od 22. do 26. jula i započeće izložbom „Početak početka“ na kojoj će biti prikazani radovi nastali prošle godine. Đukanović objašnjava da Šavnik nije tek tako izabran za ovogodišnje mjesto događaja.

„Šavnik je nezvanični centar drobnjačke regije. Nalazi se na sastavu triju rijeka, Bukovice, Bijele i Šavnika, na nadmorskoj visini 840 metara koja garantuje prijatnu klimu ljeti. Okolina Šavnika bogata je pašnjacima i šumama sa florom koju odlikuje ljekovito i pigmentno bilje. Tradicija u stočarstvu, posebno gajenju ovaca i obradi vune, koja se zadržala i ima tendenciju da se razvije, još je jedan od razloga zbog koga smo odabrali Šavnik za održavanje ove manifestacije“, kazala je ona.

Manifestacija će, smatra Đukanović, kroz sublimaciju nauke, tradicije i umjetnosti, doprinijeti prezentaciji i popularizaciji naše kulturne baštine, autohtone flore i kreativnosti u umjetničkom izražavanju, što će rezultirati još boljoj turističkoj valorizaciji Šavnika, a samim tim i Crne Gore.

„Ovakvi inovativni projekti doprinose valorizaciji i popularizaciji naših prirodnih resursa, kulturne baštine, poljoprivrede, turizma, ekologije i stvaralačkih potencijala, a u isto vrijeme doprinose valorizaciji jedne nerazvijene opštine sa sjevera - Šavnika, koja gravitira opštini Nikšić i posjeduje veliki potencijal za razvoj, naročito turizma i poljoprivrede“, istakla je direktorica Muzeja i galerije.

Dok je 20. vijek „obilježila“ industrijska proizvodnja sintetičkih boja za tekstil, danas se, zbog zahtjeva vezanih za zaštitu okoline i ljudskog zdravlja i sve češćih pojava alergijskih reakcija, ponovo javlja interesovanje za upotrebu prirodnih boja u procesima bojenja tekstila različitog porijekla.

„Sam proces bojenja je ekološki čista tehnologija, a ekstrakti pigmenata biljaka se dobijaju iz obnovljivih izvora. Boje dobijene na ovaj način su neuobičajeno lijepe, a njihovo međusobno kombinovanje stvara harmonične likovne cjeline, što se može vidjeti u etnološkim zbirkama naših muzeja. Intuitivna i lucidna rješenja u primjeni dostupnih materijala- pepela, stipse, džibre, cijeđi... u kombinaciji sa biljnim pigmentima, su kroz vjekovnu praksu dovela do postojanosti bojenog materijala koje ni savremena tehnologija ne može prevazići“, kazala je Đukanović.

Botaničarka projekta, dr Nada Bubanja iz Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, biće zadužena za odabir pigmentnog bilja, a u opticaju su broć, breza, sač, rujevina, crni jasen, dunja, orah… dok će učesnici za oblikovanje vune koristiti tehnike poput suvog i mokrog filcanja, pletenja, tkanj, predenja...

„Sami proces odabira i pripreme biljnog materijala, obrade sirove vune, bojenje vune, predenje, tkanje ili pletenje su atrakcija sama po sebi za publiku i turiste. Likovnost čitavog postupka, prezentacija tradicionalnih tehnika oblikovanja vune, kao i mogućnost učešća, posjetiocima pruža jedinstveno iskustvo”, navela je ona.

U okviru umjetničke radionice biće održana i tri predavanja - dr sci Ana Sutlović, sa Tekstilno tehnološkog fakulteta iz Zagreba, govoriće o tehnološkom procesu bojenja biljnim bojama, dr Nada Bubanja će u sklopu “Čajanke” pričati o crnogorskom ljekovitom bilju i organizovati degustacija čajeva, dok će Jelene Glušica Nikolić održati predavanje o prirodnoj kozmetici na bazi crnogorskog ljekovitog bilja. Učesnike radionice će i mr Aida Brenko, iz zagrebačkog Etnografskog muzeja, upoznati sa problematikom i simbolikom boja, ali i istorijatom bojenja, a sve kroz izložbu “Moć boja”.

Prošlogodišnji projekat je podržalo Ministarstvo kulture kroz Program zaštite kulturnih dobara, dok je ove godine riječ o djelimičnoj podršci pomenutog ministarstva Centru za kulturu Šavnik, koji je saradnik na projektu.

Bonus video: