Kubik drva u Podgorici trgovci cijene i pedeset eura

Albanija je uvela zabranu sječe na deset godina, zbog čega je pretprošle godine “cvjetala” trgovina prema toj zemlji iz naše države, a za kubik su u toj državi plaćali čak i 120 eura. Dosta trupaca transportovano je i za Kosovo, gdje su, takođe, za kubik izdvajali dosta novca
630 pregleda 10 komentar(a)
drva za ogrev, Foto: Zoran Đurić
drva za ogrev, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.09.2018. 06:25h

Iako su iz Vlade nakon zabrane izvoza svih drvnih sirovina, koja je uvedena prošle godine, uvjeravali da to neće uticati na tržište, kubik cijepanih drva u Podgorici juče su pojedini prodavci cijenili i pedeset eura.

Kako je “Vijestima” objasnio jedan prodavac, potražnja za ogrijevom je veća, nego što je ponuda, a uzrok tome su pored pooštrenih kontrola nadležnih i šverc prema Albaniji, jer se tamo može kubik prodati i za stotinu eura.

Albanija je uvela zabranu sječe na deset godina, zbog čega je pretprošle godine “cvjetala” trgovina prema toj zemlji iz naše države, a za kubik su u toj državi plaćali čak i 120 eura. Dosta trupaca transportovano je i za Kosovo, gdje su, takođe, za kubik izdvajali dosta novca.

Prodavac Miomir Bubanja kazao je “Vijestima” juče da kubik takozvanih “pitomih” drva prodaje za 50, dok su bukova na metrice 45 eura.

“Velika je potražnja, narod se raspituje, mnogo njih se sada grije na drva, jer je i ekonomičnije i zdravije nego na struju i pored toga što kubik košta ovoliko. Sva drva koja dotjeramo prodamo”, tvrdi Bubanja.

S druge strane strane, pojedini su nudili juče kubik pitomih drva u Podgorici za 40 do 45, a bukovih za 37 eura.

“Pretpostavljam da svako ima neku svoju računicu, ali činjenica je da je potražnja baš velika”, pojasnio je jedan od prodavaca.

Zbog nedostatka drva za ogrijev i deficita drva za preradu, Vlada je u martu prošle godine zabranila izvoz svih drvnih sirovina do maja 2019.

Prema zvaničnim podacima u glavnom gradu od 57.346 domaćinstava, njih 29.463, odnosno više od polovine, koriste za grijanje drva.

Od toga broja, preko 35.000 domaćinstava je sa područja glavnog grada, koja koriste ogrijev, a ostali su sa područja Zete i Malesije.

“Domaćinstva potroše 142.685 metara kubnih drva”, navodi se u dokumentaciji.

I na području Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske ove godine su drva poskupjela, a razlog toga je kako navode mediji, nekontrolisana sječa i pored zabrane prometa trupcima u oba entiteta.

Bonus video: