Kuće u Lugu sagrađene na placevima bez dozvole

Placevi su podijeljeni Kolašincima “u stanju socijalne potrebe” Prema tvrdnjama više od deset vlasnika placeva, mnogi nemaju ni dokaze o vlasništvu
0 komentar(a)
naselje Lug, Foto: Dragana Šćepanović
naselje Lug, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.01.2012. 17:46h

Više od stotinu placeva u sportskoj zoni, Lugu, u prigradskom dijelu, odlukama lokalnog parlamenta tokom 2009. ili ranije, podijeljeno je Kolašincima “u stanju socijalne potrebe” ili “po drugom osnovu“.

To naselje do sada nije urbanizovano, a brojne porodice koje su izgradile kuće na poklonjenim placevima još nemaju građevinske dozvole. Prema tvrdnjama više od deset vlasnika placeva, mnogi nemaju ni dokaze o vlasništvu.

“Moj je plac, jer sam ga dobio zbog izuzetno lošeg finansijskog stanja i zahvalan sam bivšem gradonačelniku Mileti Bulatoviću i svima u Opštini. Nadam se da ću uskoro uspjeti da dobijem i ’papire’ koje zakon propisuje”, kratko je kazao jedan od onih koji su od gradonačelnika dobili plac na poklon, ne želeći da mu se pominje ime, jer, kako je kazao, “ne želi da bude nezahvalan“.

Opština štetovala desetine miliona eura?

Sumnje da je bilo nezakonitog postupanja prilikom poklanjanja ili prodaje placeva, u svojoj krivičnoj prijavi protiv Bulatovića i predsjednika Skupštine opštine Mila Šukovića, prje tri godine iznijeli su i odbornici SDP.

“U više slučajeva državno zemljište je dato fizičkim licima bez naknade ili uz minimalnu naknadu, a ta fizička lica su, nekada i sjutradan po kupovini, prodavala to zemljište po desetine puta većim cijenama. Kolika je šteta za budžet Opštine nastupila, nama nije poznato, niti smo u mogućnosti da to utvrdimo, ali je, sudeći po cijenama nekretnina, vjerovatno da se radi o desetinama miliona eura. Posebno štetno je davanje na ovaj način zemljišta (placeva) službenicima državne i lokalne uprave čiji je posao primjena i kontrola primjene zakona”, navodi se, između ostalog, u toj krivičnoj prijavi.

Naselje će uskoro biti urbanizovano

U Sekretarijatu za uređenje prostora tvrde da će naselje u sportskoj zoni uskoro biti urbanizovano, a vlasnici placeva dobiti potrebnu dokumentaciju.

Trenutno, očigledno, u lokalnoj upravi ne postoji volja da se ponovo preispitaju kriterijumi po kojima je više od stotinu kolašinskih porodica dobilo placeve na Lugu

“Što se tiče parcela koje su dodijeljene najčešće ljudima u stanju socijalne potrebe ili drugim kategorijama, odlukom tadašnjeg predsjednika Opštine ili Skupštine opštine, imam informacije da su svojevremeno ti placevi isparcelisani i na neki način omogućene komunikacione mreže, ali da u DUP-u do danas nije definisan taj zahvat. Trenutno radimo geodetske podloge i DUP. Kada uradimo DUP ’Sportska zona’, nastojaćemo da sve te objekte uklopimo u taj dokument i na taj način afirmišemo postupke i procedure u kojima će svi građani, korisnici tih parcela, dobiti mogućnost da kod nas pokrenu postupak”, rekao je sekretar Vladan Bulatović.

On se nada da će veliki broj tih placeva moći da dobije i građevinske dozvole, a da će saradnjom sa Upravom za nekretnine početi procedura za dobijanje validnih papira.

Trenutno, očigledno, u lokalnoj upravi ne postoji volja da se ponovo preispitaju kriterijumi po kojima je više od stotinu kolašinskih porodica dobilo placeve na Lugu. Jasno je da će nadležne službe pokušati samo da verifikuju postojeće stanje urbanističkim i drugim dokumentima.

Bonus video: