Kvalitet Cijevne kod Trgaje lošiji od propisanog

Mještani i brojni Podgoričani su tokom ljetnjih vrućina spas tražili u kupanju u čistoj vodi Cijevne, na kojoj ima mnogo plaža, najčešće improvizovanih
506 pregleda 6 komentar(a)
Trgaja, Foto: Zoran Đurić
Trgaja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.07.2018. 18:30h

Voda na dva mjerna mjesta na Cijevni, Trgajama i iznad ušća Cijevne, druge je klase, pokazala je junska analiza kvaliteta vode koju je sproveo Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Mještani i brojni Podgoričani su tokom ljetnjih vrućina spas tražili u kupanju u čistoj vodi Cijevne, na kojoj ima mnogo plaža, najčešće improvizovanih.

Načelnica Odsjeka za kvalitet voda u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Nevenka Tomić kazala je da su, prema broju fekalnih bakterija, mjerna mjesta koja treba da pripadaju vrlo zahtjevnoj prvoj klasi, među kojima su gornji tokovi rijeka u predgrađima gradova, pripala drugoj klasi.

Kvalitet vode Morače na mjernom mjestu na Zlatici, koja bi trebala da pripada prvoj klasi, prema junskim analizama na granici je između prve i druge klase.

“Ove godine nijesmo radili majsku seriju zbog većeg vodostaja i kišnog perioda, ali junsko uzorkovanje je pokazalo slično stanje kao prošle godine, profil Zlatica treba da pripada prvoj klasi, a po fekalnim bakterijama bio je na granici između prve i druge”, saopštila je Tomić.

Analize vode Zete na Vidrovanu i Duklovom mostu, takođe, pokazale su kvalitet druge klase.

Tomićeva dodaje da je kvalitet vode na gradskoj plaži Momišići, takođe pripao drugoj klasi, koja joj je i propisana jer se nalazi u gradu.

“Najviše zagađenja dolazi ulivom od otpadnih komunalnih voda iz naseljenih zona i industrijskih izvora, raznih radionica, septičkih jama, kao i divljih deponija, spiranja saobraćajnica i zemljišta u slučaju kiša, posebno velikih bujica”, pojašnjava Tomić. Ispitivanje kvaliteta rijeka Crne Gore vršena su tokom juna, a uzorci su uzeti sa 36 mjernih mjesta. Sledeće uzorkovanje se planira u drugoj polovini jula ili početkom avgusta.

Rezultati analiza uzetih uzoraka na ovim rijekama, kao i na Skadarskom jezeru su, prema riječima Tomićeve, pokazale da su vrijednosti fizičko-hemijski ispitivanih parametara u zadovaljajućim granicama, izuzev mjernog mjesta ispod uliva voda Gradskog kolektora.

“Vode su bile dosta hladne, temperature nijesu prelazile 18 stepeni Celzijusa, što je doprinijelo, kao i povećani vodostaji, ovom zadovoljavajućem stanju”, navela je Tomićeva, pojašnjavajući da je na temperaturu voda uticao dotok pritoka koje imaju znatnu količinu vode, zbog otapanja snijega koji se zadržao u planinskim područjima, a i zbog kiša koje su padale tokom juna.

U poređenju sa prošlogodišnjim stanjem i uz pomenute faktore, Tomićeva ističe da je slično stanje.

“Kako se sve više ulazi u ljeto, pritisci su veći u okruženju, a vodostaji padaju”, kazala je Tomićeva.

Kvalitet se mijenja, ali uglavnom odolijeva i ostaje, ne u odličnoj, ali u zadovoljavajućoj klasi.

Kupanje se ne preporučuje na dijelu Morače, Zete i Skadarskog jezera

Donji dio Morače, od uliva voda gradskog kolektora pa nizvodno, te dio Skadarskog jezera oko Vranjine i Virpazara, kao i dio Zete oko Duklovog mosta na osnovu dugogodišnjeg praćenja nisu lokacije na kojima je preporučljivo kupanje.

Tomićeva napominje da kupači ne treba da se kupaju u slučajevima kada primijete neprirodnu boju, mrlje, suspendovane čestice ili pjenu.

Zbog mogućnosti havarija, oprez se preporučuje u dijelu Morače u blizini kampova CRBC koji imaju postrojenja za prečišćavanje, kao i u blizini naselja.

Najbolje stanje na Plavnici, Pothumu i Starčevoj Gorici

Vode Skadarskog jezera su zadovoljavajućeg kvaliteta.

Najbolje stanje voda Skadarskog jezera zabilježeno je na Plavnici, Pothumu i Starčevoj Gorici, dok se kvalitet vode na prostoru Virpazara pokazao lošijim.

“Parametri su ostali u propisanoj drugoj klasi, ali imaju nešto veće vrijednosti nego ostala mjerna mjesta”, saopštila je Tomićeva.

Bonus video: