Lazović, Spičanović, Tomčić i Đurović pomoćnici direktora policije

Lazović će rukovoditi Sektorom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a Spičanović organizacionim jedinicama za ljudske resurse, finansije i tehničku podršku
24579 pregleda 27 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.05.2019. 18:57h

Zoran Lazović, Drago Spičanović, Zoran Tomčić i Dejan Đurović novi su pomoćnici direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Vlada je danas donijela rješenja o njihovom postavljenju.

Lazović će rukovoditi Sektorom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a Spičanović organizacionim jedinicama za ljudske resurse, finansije i tehničku podršku.

Tomčić će biti na čelu Sektora specijalne policije, a Đurović rukovodilac Sektora za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Kako su ranije objavile "Vijesti", sa kandidatima je prekjuče obavljen razgovor u Upravi za kadrove.

Prema saznanjima “Vijesti” oni su nedavno razgovarali i sa Veljovićem, a konkurs je navodno bio formalnost, jer su fotelje bile dogovorene već i prije raspisivanja oglasa.

Mimo četiri kandidata koji su se javili na isto toliko radnih mjesta, poštom je stigla i prijava nekadašnjeg Veljovićevog pomoćnika Dragoslava Minića.

On je konkurisao za mjesto rukovodioca Specijalnog odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Sa Spičanovićem je prekjuče razgovarano o njegovim planovima ukoliko dobije poziciju pomoćnika za finansije, pravo, kadrove, logistiku, a sa Đurovićem o onome što bi činio kao šef Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Tomčić je govorio o onome što ga preporučuje da preuzme rukovođenje specijalnim policijskim jedinicama.

Sagovornik iz vrha Uprave policije kazao je ranije "Vijestima" da su kandidati prekjuče imali i pismeno testiranje i da će nakon razgovora biti donijeta odluka o izboru pomoćnika.

Prema podacima Uprave za kadrove, provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata vrši Komisija: “Shodno uslovima javnog konkursa, a u skladu sa Uredbom o kriterijumima i bližem načinu sprovođenja provjere znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina za rad u državnim organima”.

Pojašnjeno je da testiranje u pisanoj formi podrazumijeva izradu pisanog rada koji sadrži sagledavanje prioriteta i predloga za unapređenje procesa rada, odnosno stanja u oblasti rada za koju se kandidat imenuje, odnosno postavlja.

“Strukturirani intervju se sprovodi sa svakim kandidatom koji je ostvario više od 50 odsto bodova na testiranju u pisanoj formi. Na strukturiranom intervjuu kandidat pred svim članovima Komisije izlaže pisani rad, nakon čega se kandidatu postavljaju pitanja. Na strukturiranom intervjuu ocjenjuju se kompetencije: liderstvo; usmjerenost na rezultate; saradnja; komunikacija i inovativnost”, pojašnjeno je iz Uprave za kadrove.

Lazović, koji navodno po dogovoru dobija najznačajniji sektor, nema policijskog iskustva, ali je dugogodišnji operativac Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala ANB-a.

U njegovim rukama biće najteža krivična djela organizovanog kriminala i korupcije koje istražuje više sektora UP – od organizovang kriminala, kriminalistike, do privrednog kriminala.

Za policijske službenike sa kojima su “Vijesti” ranije razgovarale to je iznenađenje, jer Lazović prethodnih godina nije spadao u krug operativaca sa kojima je Veljović sarađivao, ali ni u osobe od povjerenja bivšeg šefa ANB-a i sadašnjeg premijera Duška Markovića. Sa bivšim kolegom Duškom Golubovićem, Lazović je važio upravo za one koji su opstruirali Veljovića i Markovića.

Opozicioni poslanici, uglavnom Nebojša Medojević, više puta su ih u Skupštini pominjali kao osobe iz takozvanog “Grand klana”, umiješane u nezakonite poslove. Medojević je zbog toga prošle godine pozivan i u tužilaštvo.

Lazović i Golubović su krajem aprila 2015. napustili ANB sa još 70 kolega koji su penzionisani pod povoljnim uslovima.

Zvanični razlog bilo je podmlađivanje kadra zbog priprema za članstvo u NATO, a u stvari je tada služba očišćena od kompromitovanih kadrova.

Dvojica operativaca, navodno, tada nijesu pristali na penzije, već su potpisali sporazumni raskid radnog odnosa kako bi mogli opet da se vrate u državnu službu. Lazovićevo ime je došlo u žižu javnosti prije devet godina kada je objavljen snimak sa svadbe Ro­žaj­ca Sa­feta Ka­li­ća.

ANB je ta­da sa­op­šti­la da je tamo bio slu­žbe­no, jer su ta­mo bi­li broj­ni pri­pad­ni­ci kri­mi­nal­nog mi­ljea iz re­gi­o­na.

Njegov sin, Marko Lazović, službenik Sektora kriminalističke policije, nedavno je bez povoda tukao navijača Crvene zvezde na košarkaškoj utakmici u Podgorici. Međutim, on zbog toga nije krivično odgovarao, već su kolege uzele izjavu od njega i sa snimkom je dostavili Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije.

Bonus video: